Ahneelle surkea loppu – nuorten MM-jääkiekko päättyi totaaliseen farssiin!

Nuoret Leijonat juhlii maalia. (Kuva Pasi Mennander/ Leijonat.fi)

Jääkiekon nuorten MM-turnauksen keskeyttäminen oli seurausta kisajärjestäjien puutteellisesta kuplasta. Moinen johtui puhtaasti rahanahneudesta.

JÄÄKIEKKO Nuorten MM-jääkiekko Kanadan Edmontonissa ja Red Deerissä keskeytettiin keskiviikkona. Kolme ottelua oli peruttu koronatartuntojen takia ja lopulta Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF puhalsi pelin kisajärjestäjien kanssa kokonaan poikki.

Tapahtumasta tuli surkea farssi. Ennen kaikkea se johtui kisajärjestäjien ahneudesta sekä IIHF:n hampaattomuudesta.

Vuosi sitten MM-turnaus järjestettiin Edmontonissa kuplaolosuhteissa hyvin tuloksin. Yhtään ottelua ei peruttu.

Tänäkin vuonna kisajärjestäjät hehkuttivat kuplaansa. Mutta se kupla puhkesikin pahasti.

Pelaajat majoitettiin hotelleihin, joihin otettiin muitakin vieraita. Hotellissa ”kuplassa” olivat vain pelaajat, mutta muut hotellivieraat saivat käyskennellä hotellin tiloissa lähes vapaasti. Eipä ollut ihme, että tartuntoja tuli.

Moinen järjestely johtui tietysti kisajärjestäjien rahanahneudesta. Ihan oikea kupla olisi maksanut miljoonia euroja enemmän.

IIHF ei puuttunut kisajärjestäjien toimiin. Sekin tarvitsi rahaa. Onhan nuorten MM-turnaus miesten turnauksen ohella ainoa IIHF:n tapahtuma, joka tuottaa isoja voittoja.

Käsittämätöntä oli sekin, että koko joukkue asetettiin karanteenin yhden pelaajan tartunnan takia. Seurajoukkuepeleissähän tartunnan saaneet pelaajat eristetään ja muu joukkue jatkaa, jos koronatestit ovat negatiivisia.

Vuosi sitten nuorten MM-kisoissa toimittiin samalla lailla. Saksan joukkue pelasi muutaman ottelun kolmella kentällisellä, mutta muuten turnaus vietiin läpi lähes ongelmitta.

Tammikuussa Ruotsissa piti järjestää tyttöjen MM-turnaus, joka kuitenkin peruttiin. IIHF ilmoitti, ettei kuplaolosuhteiden järjestelyille tyttöjen turnaukseen ollut riittäviä resursseja.

Nuorten miesten MM-turnauksen farssin myötä selitykset tyttöjen MM-turnauksen kohtalosta ovat noloja. IIHF saa lokaa niskoilleen aivan ansaitusti.

Lokakuussa tehtäväänsä valitun IIHF:n uuden puheenjohtajan Luc Tardifin valtakausi ei olisi voinut surkeammin alkaa. Koronapandemialle hän ei tietenkään voi mitään, mutta toiminta tyttöjen MM-turnauksen ja nuorten miesten MM-turnauksen osalta on alittanut IIHF:ssä riman. Tardif on puheenjohtajana tietysti tästä vastuussa.

NHL päätti jo jättää Pekingin olympialaiset väliin, koska koronan takia otteluohjelmaa on kurottava helmikuussa kiinni jättitappioiden välttämiseksi. Tästä Tardif ei ole vastuussa, mutta jääkiekon kansainvälinen julkisuus saa NHL:ltä joka tapauksessa märkää rättiä kasvoilleen voimatta tehdä yhtään mitään.

Kaupallinen sarja tekee mitä tahtoo, ja IIHF lajinsa kattojärjestönä seuraa nolona vieressä ottaen iskuja vastaan. NHL:n päätöksissä häviäjänä on lopulta jääkiekon kansainvälinen kehitys, eikä se ole kenenkään etu. NHL:n ylivallan edessä IIHF on täysin hampaaton.

Vuosi 2022 on Tardifille iso haaste. Hän yrittänee pelastaa uskottavuutensa siirtämällä nuorten miesten ja tyttöjen MM-turnaukset toiseen ajankohtaan. Se olisi hänen velvollisuutensa taloudellisista asioista riippumatta.

Kenties NHL-olympialaisetkin voisivat pelastua. Koronan omikron-versio leviää maailmalla rajua tahtia, eikä ole täysin poissuljettua, että Pekingin olympialaisia jouduttaisiin siirtämään.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Nuorten MM-jääkiekko keskeytetään

Kommentoi Facebookissa