Ahventa, siikaa ja kuhaa on nyt hyvin tarjolla – herkuttele vaalealla kalalla maistuvien reseptien vinkeillä

Tarjoa paistetut kalafileet kasvisten ja kastikkeen kanssa.

Tarjoa paistetut kalafileet kasvisten ja kastikkeen kanssa. (Kuva Pro Kala)

Kalastajat ovat kertoneet, että ahven, siika ja kuha käyvät nyt hyvin pyydyksiin.

RUOKA Suomen kansalliskala ahven on yleisin kalalajimme. Se on petokala, joka elää sekä järvissä että rannikoiden murtovesissä. Ahvenen liha on kiinteää, vaaleaa ja vähärasvaista. Monet pitävät ahventa hiukan piikkisenä kalana, mutta todellisuudessa isoja lihasruotoja siinä on varsin vähän ja ne on helppo poistaa jo raakana.

Pienet kalat ovat maukkaita keitoissa ja liemikaloina. Suuremmat ahvenet ovat hyviä esimerkiksi fileinä pannulla tai uunissa paistettuina. Savustettu tai grillattu ahven on myös herkullinen.

Lohensukuisia siikoja on useita eri tyyppejä. Kaikille siioille yhteistä on hopeanhohtoinen suomupeite, harmaat evät ja pieni pää. Lohikalojen tapaan siika on rasvainen ja erittäin maukas kala. Siikaa on saatavana useassa eri muodossa, kokonaisena, fileinä, savustettuna ja hiillostettuna.

Siika on suosituinta savustettuna ja tuoresuolattuna nuun sanottuna graavisiikana. Se sopii erinomaisesti keittoihin ja uunikalaksi. Siikafileet ovat herkullisia myös paistettuna, pariloituna ja grillattuna. Puhdistetun siian voi hyvin myös keittää kokonaisena, jolloin se saa jäähtyä keitinliemessä ja tarjotaan kylmänä.

Kuha on makean veden kala, joka viihtyy myös rannikoiden murtovesissä. Kuhan liha on valkoista, kiinteää, keskirasvaista ja fileoituna lähes ruodotonta. Kuhaa voidaan ostaa kaupasta fileinä tai kokonaisena.

Kuhafileet voi pariloida tai paistaa sellaisenaan tai ne voidaan leivittää eli paneroida ennen paistamista. Usein kuhafileet kääritään rulliksi ja tarjotaan herkullisten kastikkeiden kanssa. Kokonaisen, puhdistetun kuhan voi käyttää keittoihin tai paistaa uunissa.

Ahven, siika ja kuha käyvät monenlaisiin ruokiin. Voit käyttää monia eri kaloja oheisissa Pro Kalan ohjeissa!

Purista kalafileiden päälle halutessasi sitruunanmehua.
Purista kalafileiden päälle halutessasi sitruunanmehua. (Kuva Pro Kala)

Fish & Chips uunissa

4 annosta

Fish

300 g nahattomia kuha-, siika- tai ahvenfileitä

1/2 tl suolaa

3 rkl ruiskorppujauhoja

Chips

500 g bataattia

300 g palsternakkaa

2 rkl oliiviöljyä

1/2 tl suolaa

Tartarkastike

2 dl kermaviiliä

1 dl kurkkusalaattia

1 tl sinappia

mustapippuria

Lisäksi

1/2 sitruuna

Ripottele kalafileille suolaa. Leikkaa kuhafileet 2-3 osaan. Ahvenfileet voit kypsentää kokonaisina. Pyörittele kalafileet ruiskorppujauhoissa.

Kuori bataatit ja palsternakat. Leikkaa kasvikset noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja viipaleet suikaleiksi. Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle. Valuta päälle oliiviöljyä ja ripottele pinnalle suolaa. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Levitä pellille kasvistikkujen viereen kalafileet. Jatka kypsentämistä vielä noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset tuntuvat kypsiltä ja pehmeiltä.

Sekoita tartarkastikkeen aineet keskenään kulhossa. Leikkaa sitruuna lohkoiksi. Tarjoile Fish & Chipsien kanssa tartarkastiketta. Purista kalafileiden päälle halutessasi sitruunanmehua.

Paistettu kala ja limekastike

400 g kalafileitä

1 rkl voita tai juoksevaa margariinia

0,5 tl suolaa

0,25 tl musta- tai valkopippuria

Limekastike

2 dl ruokakermaa

1 dl vettä

0,5 kalaliemikuutiota

1/4 tl kurkumaa

1/2 limen kuori raastettuna

1 – 2 rkl limemehua

25 g voita

0,5 rkl vaaleaa suurustejauhetta

Kuumenna margariinia riittävän isolla pannulla. Kun syntynyt vaahto alkaa hävitä, laita kalafileet pannulle. Pienennä lämpöä hiukan. Paista pari minuuttia ja käännä fileet. Mausta paistunut puoli ja nosta kalafileet tarjolle. Kala on kypsää, kun sen väri on muuttunut läpikuultavasta valkoiseksi (ja kirjolohella vaalean punervaksi).

Valmista kastike. Sekoita kattilassa ruokakerma, vesi, liemikuutio ja kurkuma. Keitä pari min. Lisää raastettu limen kuori ja mehu sekä voi. Lisää tarvittaessa suurustejauhetta. Tarjoa paistetut kalafileet kasvisten ja kastikkeen kanssa.

Tarjoa lisäkkeeksi keitettyjä pieniä punajuuria ja etikalla ja sokerilla maustettuja kurkkuviipaleita.
Tarjoa lisäkkeeksi keitettyjä pieniä punajuuria ja etikalla ja sokerilla maustettuja kurkkuviipaleita. (Kuva Pro Kala)

Sienien alle piilotetut kalafileet

4 annosta

500 g kalafileitä

1/2 tl suolaa

1 l kantarelleja tai orakkaita tai 2 rasiaa herkkusieniä

1 pieni purjo

2 rkl öljyä

1/2-1 tl suolaa

vähän musta- tai valkopippuria

1-1 1/2 dl silputtua kirveliä tai tilliä

2 dl ruokakermaa

Puhdista sienet ja leikkaa ne paloiksi. Jätä pienet kokonaisiksi. Huuhdo auki viilletty purjo ja leikkaa se viipaleiksi.

Jos sienet ovat hyvin kosteita, paahda niitä pannulla hetken aikaa yksinään, kunnes osa nesteestä on haihtunut. Lisää pannuun sen jälkeen rasva ja purjosilppu ja kuullota noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita joukkoon puolet yrteistä.

Voitele uunivuoka ja nosta kalafileet pohjalle. Suolaa ja pippuroi. Ripottele päälle loput tillistä tai kirvelistä ja sieni-purjoseos. Liruttele päälle kerma.

Peitä vuoka foliolla tai paistokelmulla ja kypsennä noin 180 asteessa uunin keskiosassa 15-25 minuuttia kalafileiden paksuudesta riippuen. Tarjoa lisäkkeeksi keitettyjä pieniä punajuuria ja etikalla ja sokerilla maustettuja kurkkuviipaleita.

Jos et halua kytkeä uunia päälle, hauduta ruoka miedolla lämmöllä paistinpannussa kannella peitettynä.

Lue myös: Näillä vinkeillä kalasta ei tule ylikypsää – ongelma on usein liian korkea kypsennyslämpötila

Kommentoi Facebookissa