VANHAT KARTAT Kansallisarkistossa syyskuun 21. päivänä avautuva näyttely keskittyy kuvauksiin Suomesta ja tarjoaa aikamatkan 1500-luvulta 1900-luvulle karttojen historian ja Suomen kuvausten kautta. Erityistä huomiota kiinnitetään 1800-luvun lopun ja ensimmäisen maailmansodan välisen ajan satiirin värittämiin karttoihin, sillä tämä aikakausi on erityisen keskeinen Suomen itsenäisyydelle.
Näyttely on valmisteltu Italian suurlähetystön, Italian kulttuuri-instituutin ja Kansallisarkiston yhteishankkeena, yhteistyössä Finland-Italia ry:n ja Niinivirta European Cargo oy:n kanssa, ja Associazione Giovane Europa Ascoli Picenosta on sen tuottanut.
Karttanäyttely sisältää yli 40 karttaa Gianni Brandozzi -kokoelmasta sekä Kansallisarkiston kokoelmista. Näyttelyssä voi tutustua harvinaisiin karttoihin, kuten Munsterin Universal Cosmography -karttaan vuodelta 1550, jossa Eurooppa kuvataan harvinaisessa etelä-pohjoinen -suunnassa, sekä tuoreempiin satiirin värittämiin karttoihin.
Kartografia on vuosisatojen aikana omaksunut symbolisia piirteitä ja sen välityksellä on kommentoitu politiikkaa ja historiaa. Tämän voi nähdä 1900-luvun alun eurooppalaisissa kartoissa, joita on koristettu satiirinomaisilla piirroksilla, joissa huumorin keinoin kuvataan jännitteitä eri Euroopan valtioiden välillä ensimmäistä maailmansotaa kohti mentäessä.
Karttakokoelman kokoamiseen on osallistunut suuri joukko tunnettuja journalisteja ja kartanpiirtäjiä, kuten englantilainen Fred Rose ja italialainen Galantara – taiteilijoita, jotka käyttivät symboliikkaa kuvatessaan ensimmäisen maailmansodan sosiaalista tapahtumaympäristöä.
Näyttely on avoinna yleisölle Kansallisarkistossa (Rauhankatu 17, Helsinki) syyskuun 21. päivästä lokakuun 17. päivään arkiston aukioloaikoina.
Kommentoi Facebookissa