Villi idea tuo luontoon amurintiikereitä – sukupuuttoon kuolleen tiikerin tilalle

Villien tiikereiden lukumääräksi arvioidaan tällä hetkellä noin 3 900.

Villien tiikereiden lukumääräksi arvioidaan tällä hetkellä noin 3 900. (Kuva David Lawson)

Tiikerit kuolivat Kazakstanista sukupuuttoon 70 vuotta sitten, nyt ne aiotaan palauttaa.

LUONTO Villejä tiikereitä yritetään palauttaa luontoon Kazakstanissa yli puoli vuosisataa sen jälkeen, kun ne kuolivat maasta sukupuuttoon. Kazakstan olisi onnistuessaan ensimmäinen maa maailmassa, joka palauttaisi jo kerran koko maasta sukupuuttoon kuolleet villit tiikerit takaisin.

Ainutlaatuinen ympäristöjärjestö WWF:n ja Kazakstanin valtion yhteisen tiikerien palauttamisohjelman onnistuminen edellyttää myös laajojen jokivarsimetsien ennallistamista.

Tiikerien historialliselle elinalueelle Balkašjärven ympäristöön on tavoitteena palauttaa siellä kerran eläneen kaspiantiikerin läheinen sukulainen, amurintiikeri. Viimeinen kaspiantiikeri kuoli Kazakstanista noin 70 vuotta sitten. Koko maailmasta kaspiantiikerit kuolivat sukupuuttoon yli 50 vuotta sitten. Tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä.

Kazakstan valmistautuu tiikerien palauttamiseen perustamalla uuden luonnonsuojelualueen Balkašjärven lounaisosaan. Uudella suojelualueella suojellaan myös alueen nykyistä lajistoa. Alueelle palautetaan tiikereiden lisäksi myös niiden saaliseläimiä, kuten isokauriita ja aaseihin kuuluvia kulaaneja, jotka ovat myös hävinneet Kazakstanista salametsästyksen ja elinympäristön katoamisen takia.

Tiikerien palauttamista alueelle yritetään seuraavan vuosikymmenen kuluessa sen jälkeen, kun alue on ennallistettu niille elinkelpoiseksi.

– Tiikerien palauttamisohjelma ei pelkästään auta tiikerinsuojelussa, vaan se suojelee yhden Aasian suurimman järven aluetta. Toivottavasti ohjelman avulla voimme myös välttää Balkašjärvellä Araljärven surullisen kohtalon. Araljärvi on kutistunut etenkin sen kestämättömän vesivarantojen hyödyntämisen takia vain kymmenesosaan sen alkuperäisestä koosta, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Tähän asti tiikereiden palauttamisohjelmat ovat toteutuneet vain kansallisten rajojen puitteissa alueilla, jotka on tunnistettu tiikereiden nykyisiksi elinympäristöiksi.

Palautusohjelma on osa kansainvälistä tavoitetta tuplata villien tiikerien määrä vuoteen 2022 mennessä vuoden 2010 tasosta. Salametsästys ja elinalueiden häviäminen ovat tiikereiden suurimmat uhat. Tiikerien määrä on vähentynyt 97 prosenttia viimeisen sadan vuoden aikana.

Aivan viime vuosina tiikeripopulaatioiden määrä on kuitenkin saatu kasvuun monissa tiikerivaltioissa ja villien tiikereiden lukumääräksi arvioidaan tällä hetkellä noin 3900.

Kommentoi Facebookissa