Äitiyspakkauksen kuoseista äänestettiin – uusissa tuotteissa mukana Muumit ja Norppa

Kestävässä ja ekologisessa äitiyspakkauksessa on 43 tuotetta. (Kuva Jari Riihimäki/ Kela)

Kela julkisti äitiyspakkauksen etuajassa syntyvyyden käännyttyä Suomessa kasvuun.

ÄITIYSPAKKAUS Kela tarjoaa lapselle ja perheelle tueksi maailmallakin mainetta niittäneen äitiyspakkauksen. Vuoden 2022 äitiyspakkaus julkistettiin jo poikkeuksellisesti, sillä korona-aika on nostanut Suomessa syntyvyyskäyrät kasvuun pitkästä aikaa.

Äitiysavustuslaki täyttää ensi vuonna jo 85 vuotta ja sillä on suuri symbolinen merkitys suomalaisessa hyvinvointivaltiossa.

– Vanhemmuudesta koetaan paljon paineita, ja suomalaisvanhemmat myös uupuvat usein verrattuna muihin Euroopan maihin.  Kelan äitiyspakkaus on yksi tapa auttaa perheitä alkuun ja keskittymään ainutlaatuiseen vauva-aikaan. Pakkaus on erittäin suosittu, sillä sen valitsee rahallisen avustuksen sijaan edelleen noin kaksi kolmasosaa perheistä, pohtii etuuspäällikkö Johanna Aholainen Kelasta.

Äitiyspakkauksen 43 erilaista tuotetta on valikoitu huolella tuotteiden materiaalivalintoja ja laatua tarkastellen, vastuullisuutta unohtamatta. Sisältö on vuoden 2022 pakkauksessa seitsemän tuotetta suppeampi kuin tänä vuonna: tuotteiden laatua on korostettu hinnan sijaan.

– Puuvillasta valmistetuista tuotteista suurin osa on luomupuuvillaa. Muutamassa tuotteessa on käytetty osittain kierrätysmateriaalia. Kaikkien tuotteiden täytyy tietenkin täyttää Suomen ja EU:n lainsäädännän turvallisuusvaatimukset, painottaa Aholainen.

Monikäyttöisyys on keskiössä tuotevalikoimassa tälläkin kertaa. Kahdessa bodyssa on jatkopalat, jotta vaate sopii vauvalle pidempään. Lisäksi kaikissa pakkauksen housuissa on pitkät käännettävät resorit lahkeessa, jotka myös lisäävät housujen käyttöikää. Materiaalien kestävyys, värimaailman harmonisuus ja yhdisteltävyys auttavat tuotteiden kierrätystä eteenpäin.

Äitiyspakkauksen rakastetuimpiin tuotteisiin kuuluu monikäyttöinen vauvan ulkohaalari, jonka voi muuttaa makuupussiksi vastasyntyneille. Kela järjesti haalarin ja makuupussin kuosista äänestyksen. Pakkaukseen valikoitui tummansininen Muumi-kuosi 59 prosentin äänienemmistöllä. Peitteeksi muuntuvan makuupussin 56 prosentin äänisaaliilla valikoitunut voittajakuosi Norppa on minimalistinen mustavalkoinen. Yhteensä ääniä annettiin yli 8000.

Vuodevaatelaatikon ilmeen on suunnitellut Aya Iwaya. Ilmeen nimi on Perhe. Vuodelaatikon kuvituksessa seikkailevat sulassa sovussa karhu, hevonen, joutsen ja riekko sekä muita kotimaisia eläimiä perheineen. Vuodevaatelaatikko on suunniteltu toimimaan myös vauvan ensisänkynä, pakkaus sisältää myös laatikoon sopivan patjan.

Palautteen perusteella harsoja on tänä vuonna enemmän ja viltti on otettu uudelleen valikoimaan.

– Kela kehittää sisältöä jatkuvasti vastuullisemmaksi ja tuotteiden ulkoasuvalinnoissa osallistetaan jatkossakin yleisöä. Pakkauksen perustehtävä on kuitenkin kansanterveydellinen; sillä halutaan turvata vauvan perustarpeita, sekä auttaa vauvaperhettä alkuun, Aholainen muistuttaa.

Kela sisällytti vuoden 2022 äitiyspakkaukseen Ilo Pisaroi! -ensikirjan, joka sisältää lastenrunoja ja vauvan hierontaohjeet vanhemmille suomen ja ruotsin kielellä. Pakkaukseen oikeutetut voivat tilata Kelasta saamenkielisen version kirjasta.

Lue myös: Suomen väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2034 – ”Kymmenessä vuodessa on tultu aika rajustikin alaspäin”

Kommentoi Facebookissa