Aktivistit iskivät kahdelle turkistilalle – kettuja päästettiin irti ja kymmeniä pentuja kuoli

Poliisi ja virkaeläinlääkäri ovat käyneet paikalla tutkimassa asiaa.

Poliisi ja virkaeläinlääkäri ovat käyneet paikalla tutkimassa asiaa. (Kuva AOP)

Liitto pitää tapausta erityisen tuomittavana, koska isku on kohdistunut vasta syntyneisiin pentueisiin.

ELÄINSUOJELURIKOS Kahdelle Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry FIFUR:n jäsentilalle on isketty tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Kalajoella. Tunkeutujat ovat päästäneet kettuja ja pentueiden kanssa olleita emoja irti varjotaloista ja kymmeniä pentuja on kuollut.

Tilat ovat vierekkäin ja kettuja oli päästetty irti kahdesta varjotalosta. Poliisi tutkii asiaa. Turkistilaiskut paljastuivat keskiviikkoaamuna, kun yrittäjät ja työntekijät menivät aamun hoitokierrokselle.

Irti päästetyt ketut saatiin kiinni aamupäivän aikana. Kyseessä oli vasta penikoineita emokettuja. Yksin jääneitä pentuja on kuollut muutamia kymmeniä.

– Osan ovat surmanneet stressaantuneet emot, osa on paleltunut ja osa kärsivistä jouduttiin lopettamaan. Kun emot ja pentueet ovat sekaisin, emot eivät ota toisten pentuja hoidettavakseen, sanoo FIFUR:n eläinlääkäri Johanna Korpela.

FIFUR:n toiminnanjohtaja Marja Tiura toteaa teon olleen järjetön ja täysin eläinten hyvinvoinnista piittaamaton rikollinen isku.

– Luulimme tällaisten iskujen jääneen historiaan, koska ne ovat vastoin järkevää mielipiteenilmaisua ja aktivistien omaakin etua, mutta toisin kävi. Toivottavasti poliisi saa tapaukset selvitettyä, Tiura jatkaa.

FIFUR pitää tapausta tuomittavana siitäkin syystä, että isku on kohdistunut vasta syntyneisiin pentueisiin. Lisäksi tunkeutujat ovat aiheuttaneet tiloille eläintautiriskin.

Poliisi ja virkaeläinlääkäri ovat käyneet paikalla keskiviikkona tutkimassa asiaa. Poliisi tutkii asiaa julkisrauhan rikkomisena, eläinsuojelurikoksena ja vahingontekona. Jos havaitsit kyseisen yön aikana epämääräisiä liikkujia tai ajoneuvoja, poliisi pyytää tiedotamaan matalalla kynnyksellä Oulun poliisilaitoksen vihjenumeroon 0295 416 194.

Lue myös: Brittitoimittaja ja aktivistit iskivät turkistiloille Pohjanmaalla – ”Tunkeutujat toivat mukanaan todellisen tautiriskin”

Kommentoi Facebookissa