Brittitoimittaja ja aktivistit iskivät turkistiloille Pohjanmaalla – ”Tunkeutujat toivat mukanaan todellisen tautiriskin”

Pohjalaisella tilalla on yli 12 000 minkkiä ja eteläpohjalaisella tilalla noin 2 000 kettua ja suomensupia.

Pohjalaisella tilalla on yli 12 000 minkkiä ja eteläpohjalaisella tilalla noin 2 000 kettua ja suomensupia. (Kuvituskuva AOP)

Turkiseläinten kasvattajaliitto tuomitsee aktivistien iskut ja haitan aiheuttamisen tiloille ja eläimille.

TURKISTUOTANTO Kahdelle Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry ProFurin sertifioidulle jäsentilalle on tunkeuduttu brittiläisen toimittajan ja aktivistien toimesta lokakuun alussa. Kasvattajat ovat tehneet rikosilmoitukset poliisille.

Ensimmäinen iskun 1.10. kohteeksi joutunut tila sijaitsee Pohjanmaalla ja seuraavana päivänä toinen Etelä-Pohjanmaalla. Salakuvaajat tunkeutuivat tiloille yöllä ja aiheuttivat liiton mukaan toiminnallaan eläimille stressiä ja mahdollista häiriökäyttäytymistä. Lisäksi tunkeutujat ovat aiheuttaneet akuutin eläintautivaaran minkkitilalle Pohjanmaalla.

ProFur kritisoi, että kyseiset tahot eivät tiedä tai välitä eläinsairauksiin liittyvistä varotoimista. Turkiseläinkasvatukseen perehtymättöminä aktivistit kuvittelevat toimivansa eläinten puolesta, mutta toimivat nimenomaan päinvastoin.

– Tilallani ei ole ollut plasmasytoosia, mutta tunkeutujat toivat mukanaan todellisen tautiriskin, pohjalainen kasvattaja kertoo.

Plasmasytoosi on minkeillä ja muilla näätäeläimillä esiintyvä virus, joka leviää helposti.

– Valvontakameran nauhasta näkyy taskulamppujen valoja yhden aikaan yöllä. Eläimet hätääntyvät vieraista, päin naamaa valottelusta puhumattakaan, eteläpohjalainen kasvattaja sanoo.

Molemmilla tunkeutumisen kohteena olleilla tiloilla on voimassa oleva Finnish Standards Fox/Mink/Finnraccoon -sertifiointi ja tilat on tarkastettu sertifiointiohjelman mukaisesti. Lisäksi viranomaisen eläinlääkärit ovat tarkastaneet molemmat tilat ProFurin omien eläinlääkärien lisäksi.

Eteläpohjalaisen tilan toisella varjotaloalueella läänineläinlääkäri kävi tunkeutumispäivänä 2.10. ja pohjalaisella tilalla kunnaneläinlääkäri 5.10. erillispyynnöstä tunkeutumiseen liittyen. Tiloilla ei havaittu huomautettavaa.

Pohjalaisella tilalla on yli 12 000 minkkiä ja eteläpohjalaisella tilalla noin 2 000 kettua ja suomensupia. Tunkeutujien mukaan toisella tilalla oli neljä kuollutta minkkiä ja joitain eläimiä, joilla oli haavoja. Lisäksi aktivistit kertoivat nähneensä muutamien minkkien välistä kannibalismia tai toisen minkin puremista. Kettu- ja suomensupitilalla aktivistit kertovat nähneensä suuria kettuja, ja joillain haavoja tai esimerkiksi silmä- tai jalkaoireita.

Tunkeilijoiden ja salamavalojen stressaamat minkit voivat ProFurin mukaan käyttäytyä toisiaan kohtaan hyökkäävästi. Samoin nopeasti puhjenneita silmätulehduksia tai haavaumia voi tulla hoito- ja ruokintakierrosten välillä huolellisesta eläintenpidosta huolimatta.

– Vaikka vastuulliset turkiseläinkasvattajat tekevät parhaansa, tuhansien tuotantoeläinten joukossa voi olla joku äkkiä sairastunut. Minkkitilan salakuvaushetkellä 4 kuollutta eläintä yli 12 000:sta tekee kuolleisuudeksi noin 0,033 prosenttia, mikä on alle tuotantoeläinalojen tyypillisten lukujen, eläinlääkäri Johanna Korpela Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitosta sanoo.

Kettujen koon kasvun rajoittamiseen liitolla ja kasvattajilla on vuonna 2017 laadittu toimenpideohjelma. Ohjelma sisältää muun muassa sinikettujen BMI-painoindeksimittauksen kasvatusta ohjaamaan. Samoin kettujen jalkaterveys on ollut kasvatuksen ja neuvontatyön painopisteenä jo pitkään.

Lue myös: Supikoira on haitallinen Suomen luonnolle – hyödyllinen turkiselinkeinolle

Kommentoi Facebookissa