Suomalaisarkkitehtien suunnittelema kulttuuri- ja taidekeskus avattiin Kiinassa – ”kulttuurin kauppakeskus”

Rakennusten muotokielessä voi nähdä viittauksia sekä purjeisiin että Fuzhoun nimikkokukan jasmiinin valkoisiin terälehtiin.

Rakennusten muotokielessä voi nähdä viittauksia sekä purjeisiin että Fuzhoun nimikkokukan jasmiinin valkoisiin terälehtiin. (Kuva Marc Goodwin/ Archmospheres)

Tavoitteena on tarjota kävijöille arjen ylittäviä elämyksiä.

ARKKITEHTUURI PES-Arkkitehtien suunnittelema Strait Culture and Art Centre -kulttuurikeskus Fuzhoussa Kiinassa avattiin yleisölle 10.10.2018. Avajaiskonsertissa esiintyi Kiinan filharmoninen orkesteri.

Suomea edusti avajaisissa PES-Arkkitehtien kansainvälinen suunnittelijaryhmä rakennuksen pääsuunnittelija Pekka Salmisen johdolla. Avajaiset huomioitiin kattavasti paikallisissa viestimissä. Pekka Salmisen haastattelu esitettiin Fuzhoun FZTV-1-kanavan edellisen illan pääuutislähetyksessä ja avajaiskonsertti välitettiin suorana lähetyksenä maakunnallisella televisiokanavalla.

Lähes kahdeksan miljoonan asukkaan Fuzhou on Fujianin maakunnan pääkaupunki ja nopeasti kasvava metropoli. Fuzhoun kaupunki järjesti vuonna 2013 kansainvälisen kutsukilpailun uuden kulttuuri- ja taidekeskuksen – Strait Culture and Art Centre, SCAC – rakentamisesta kaupungin ja kehittyvän Mawei New Town -alueen kulttuuri-imagon vahvistamiseksi.

Rakennusten päämateriaalina on käytetty keramiikkaa sen kulttuurihistoriallisen merkityksen takia, kuvassa pääaula.
Rakennusten päämateriaalina on käytetty keramiikkaa sen kulttuurihistoriallisen merkityksen takia, kuvassa pääaula. (Kuva Virgile Simon Bertrand)

PES-Arkkitehtien voittoehdotuksen tavoitteena oli tarjota kävijöille arjen ylittäviä elämyksiä luomalla uudenlainen ”kulttuurin kauppakeskus”. Keskuksen kulttuuritoimintoja täydentävät kaupalliset ja perheille suunnatut vapaa-ajan palvelut. Tällainen moderni hybridikompleksi on muodostunut yleiseksi malliksi Kiinan uudessa kulttuurirakentamisen vaiheessa.

Suuren kulttuurikeskuksen jakaminen pienempiin yksiköihin muodostaa ihmisen mittakaavan mukaisia tiloja ja helpottaa tilan hahmottamista sekä sisällä että ulkona. Jokaisessa rakennuksessa on puolijulkinen, kaartuva galleriatila, joka seuraa pääjulkisivun kaarta ja liittää julkiset sisätilat rakennusta ympäröivän Jasmiinipuutarhan maisemaan ja edelleen keskuksen edustalla sijaitsevaan Mahangzhoun saaren luonnonsuojelualueeseen.

Suunnitelman muotokielessä voi nähdä viittauksia sekä purjeisiin että Fuzhoun nimikkokukan jasmiinin valkoisiin terälehtiin. Jasmiinin terälehtiä edustaviin viiteen erilliseen rakennukseen sijoittuvat oopperasali, konserttisali, monitoimiteatteri, näyttelytiloja ja elokuvakeskus.

Kahteen pääsaliin, kuten kuvan oopperasaliin, suunniteltiin akustisten vaatimusten mukaiset taidekeramiikkapinnat.
Kahteen pääsaliin, kuten kuvan oopperasaliin, suunniteltiin akustisten vaatimusten mukaiset taidekeramiikkapinnat. (Kuva Marc Goodwin/ Archmospheres)

Niitä yhdistää kulttuurihalli ja laaja kattoterassi. Kattoterassille on yhteys ramppien kautta sekä Jasmiinipuutarhasta että keskeiseltä Jasmiiniaukiolta, joka liittää kulttuurikeskuksen saumattomasti Minjiang-joen rantaan. Maanalaisen tason kauppagalleria seuraa Liangcuo-tulvajoen reunaa ja luo yhteyden metroaseman ja keskuksen välille.

Rakennusten päämateriaalina on käytetty keramiikkaa sen kulttuurihistoriallisen merkityksen takia; keramiikalla on ollut tärkeä asema osana merten silkkitien luomaa yhteyttä Kiinan ja muun maailman välillä. Pääjulkisivun kahden metrin pituiset, linssin muotoiset keramiikkaprofiilit mahdollistavat valtavan lasijulkisivun tehokkaan varjostamisen. Parametrisen tietokonesuunnittelun avulla on määritelty optimaaliset kulmat ja etäisyydet säleiden välille.

Kahteen pääsaliin suunniteltiin yhteistyössä taiwanilaisen keramiikkataiteilija Samuel Hsuan-yu Shihin kanssa akustisten vaatimusten mukaiset taidekeramiikkapinnat käyttäen legendaarista China White -keramiikkaa ja uudenlaista valmistustekniikkaa.

Lue myös: Uusi museokokonaisuus Helsinkiin? – ”Suomi tunnetaan arkkitehtuurista ja designista”

Kommentoi Facebookissa