Uusi museokokonaisuus Helsinkiin? – ”Suomi tunnetaan arkkitehtuurista ja designista”

Uusi museo voisi nousta esimerkiksi aikaisemmin Guggenheim-museolle kaavailulle alueelle Etelärannassa.

Uusi museo voisi nousta esimerkiksi aikaisemmin Guggenheim-museolle kaavailulle alueelle Etelärannassa. (Kuva Guggenheim)

Selvitys suosittaa uuden arkkitehtuuri- ja designmuseokokonaisuuden toteuttamista.

MUSEOT Selvitys kansainvälistä huipputasoa edustavan arkkitehtuuri- ja designmuseon toteuttamisesta luovutettiin eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terholle ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuorelle tänään.

Opetus- ja kulttuuriministeriön, Helsingin kaupungin, Designmuseon säätiön ja Suomen arkkitehtuurimuseo- ja tiedotuskeskussäätiön tilaaman selvityksen mukaan Suomi tarvitsee uuden ja korkeatasoisen arkkitehtuuri- ja designmuseon. Uuden museokokonaisuuden kehittämiselle on vahva pohja Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon merkittävissä kokoelmissa ja aihepiiriin kohdistuvassa kysynnässä.

Selvitystyön käynnistettiin keväällä 2018 ja sen laativat toimitusjohtaja Tuomas Auvinen, strategia- ja luova johtaja Mirkku Kullberg ja kehittäjä Ulla Teräs. Selvitystyön tukena oli valtion, kaupungin ja museoiden edustajista koostunut tukiryhmä.

– Suomi tunnetaan arkkitehtuurista ja designista, joka on läsnä jokaisen arjessa ja joka on tärkeä osa pohjoismaista hyvinvointiajattelua. Tätä vahvuuttamme emme ole osanneet tuoda riittävästi esille, toteaa Tuomas Auvinen.

Selvityksessä museo ehdotetaan sijoitettavaksi Helsinkiin uudisrakennukseen, joka vastaisi nykyaikaisen museotoiminnan vaatimuksia ja olisi arkkitehtuuriltaan ja muotoilultaan kiinnostava. Alueiksi on ehdotettu muun muassa aikaisemmin Guggenheim-museolle kaavailtua paikkaa Etelärannassa tai Bulevardin päässä Hietalahdenrannassa.

Selvitysryhmä esittää nykyisten museoiden yhdistämistä yhdeksi organisaatioksi, jossa molemmat toimialat voivat kehittyä. Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki päättävät jatkoselvitysten aloittamisesta yhteistyössä nykyisten museo-organisaatioiden kanssa syksyn aikana.

– Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo ovat keskeisiä museoitamme ja ministeriö pitää tärkeänä, että niiden osaaminen ja kokoelmat saataisiin vahvemmin esille ja käyttöön, toteaa eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.

Uusi museokokonaisuus tarjoaisi näkyvyyttä ja vaikuttavuutta sekä museotoimintaan että laajemmin arkkitehtuurin ja designin toimialoille.

– Meidät tunnetaan maailmalla erityisesti arkkitehtuurista ja designista. On luontevaa kehittää Helsinkiä näiden alojen kunnianhimoisena edelläkävijänä, sanoo puolestaan Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Museon tulisi puhutella laajasti erilaisia kävijäryhmiä. Selvityksen mukaan sillä olisi myös merkittävä rooli arkkitehtuurin ja muotoilun tietopankkina, oppimisympäristönä ja vetovoimaisena käyntikohteena sekä yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä.

Lue myös: Musta mörkö pelotti lopulta helsinkiläisiä liikaa

Kommentoi Facebookissa