Älä osta netissä kiireessä ja pilkkahintaan – 95-prosenttisesti tuotetta ei ole olemassakaan

Netissä annetut korttitiedot esimerkiksi postimaksujen suorittamiseksi kääntyvät usein erilaisiksi jäsenyyksiksi ja niistä aiheutuviksi kustannuksiksi.

Netissä annetut korttitiedot esimerkiksi postimaksujen suorittamiseksi kääntyvät usein erilaisiksi jäsenyyksiksi ja niistä aiheutuviksi kustannuksiksi. (Kuva Fotolia)

Internet on riskialtis kauppapaikka, kuluvana vuonna poliisi on kirjannut petoksia lähes 9 000 kappaletta.

RIKOS Internet on suosittu, mutta riskialtis kauppapaikka. Huijatuksi saattaa joutua tilanteissa, jossa tavaraa kaupataan kiireellä ja erityisen halpaan hintaan. Myyjän tiedot voivat olla väärät tai myytävää tavaraa ei ole olemassakaan.

– Internetin petosrikoksissa useimmiten kyse on myynti- ja tilauspetoksista. Myyntipetokset ovat yksittäisten henkilöiden välistä kaupantekoa ja tilauspetoksissa osapuolena on useimmiten yritys, jolta yritetään ostaa tavaraa väärillä henkilö- tai luottokorttitiedoilla, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta sanoo.

– Myyntipetoksissa tarvitaan pankkitilejä, jonne huijatut siirtävät kauppahinnan usein kiinnijäämisen riskeistä välittämättä. Tili on useimmiten huijarin oma.

Pankkitilejä rikolliset hankkivat käyttöönsä myös niin kutsutuilta bulvaaneilta, jotka antavat tilinsä toisen rikolliseen tarkoitukseen pienestä vaivan palkasta. Näitä poliisi tutkii usein rahanpesurikoksina. Ahon mukaan Internet-petokset ovat 95-prosenttisesti olemattomien tuotteiden myyntiä.

– Ostajat ihmettelevät aikansa tuotteen viipymistä ja yrittävät sitten tavoittaa myyjää sähköpostitse tai puhelimitse. Usein heitä ei tavoita, joskus taas huijarit viestittelevät ostajan kanssa hetken maksun jälkeen ja selittelevät tuotteen toimittamisen viivästymiseksi.

– Joskus huijari kyllä toimittaa ostajalle tavaran, mutta sen onkin jotakin aivan muuta kuin piti. Paino täsmää, sisältö ei.

Aho kertoo, että Internetissä tehdyissä myyntipetoksissa asianomistajina eli rikoksen uhreina on tasaisesti naisia ja miehiä. Usein on tavoiteltu esimerkiksi pelikonsoleita, älypuhelimia ja Muumi-tuotteita.

Kuluvanan vuonna poliisi on kirjannut Internetissä tehtyjä petoksia ja maksuvälinepetoksia lähes 9 000, joista vajaat 1 400 on tapahtunut ulkomailla. Tänä vuonna luvut ovat kääntyneet laskuun.

– Uskoisin, että ihmiset osaavat toimia paremmin nettikaupassa ja ovat tietoisia netissä olevista huijauksista esimeriksi ilmaistuotteissa ja erilaisissa kilpailuissa. Näihin annetut korttitiedot esimerkiksi postimaksujen suorittamiseksi kääntyvät usein erilaisiksi jäsenyyksiksi ja niistä aiheutuviksi kustannuksiksi, Aho sanoo.

Miten myyntihuijaukset sitten voisi välttää?

– Varoittavia signaaleja ovat myyjän kiire, erityisen halpa hinta, myyjän ulkomainen pankkitili sekä se, että myyjä ei vastaa tiedusteluihin eikä kerro itsestään. Jos et saa kysymyksiisi vastauksia tai ne yhtään arveluttavat, älä tee kauppaa, Aho sanoo

Kommentoi Facebookissa