Alexander Stubb on Suomen seuraava presidentti – ”Tässä käsittää sen vastuun, mikä harteille laskeutuu”

Alexander Stubb korosti vaalikamppailun olleen kaikkien ehdokkaiden osalta toisia kunnioittava. (Kuva AOP)

Alexander Stubb vieraili tuloksen selvittyä Pekka Haaviston vaalivalvojaisissa.

PRESIDENTINVAALIT Suomen tasavallan 13. presidentti on kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb. Stubb sai toisella kierroksella 51,6 prosenttia äänistä, hänen vastaehdokkaansa vihreiden ja valitsijayhdistyksen Pekka Haavisto kokosi 48,4 prosentin osuuden.

Molemmat ehdokkaat korostivat vaalikamppailun olleen molemmilla kierroksilla kaikkien ehdokkaiden osalta toisia kunnioittava ja kunniaksi suomalaiselle demokratialle. Stubb lupasi vierailla Pekka Haaviston vaalivalvojaisissa tuloksen selvittyä ja teki niin.

Stubb oli ennakkosuosikki ja Haavisto sai kirittyä gallupkyselyiden eroa hieman kiinni, mutta ei riittävästi. Äänestysprosentiksi jäi 70,7 prosenttia.

– Kyllähän tässä käsittää sen vastuun ja painolastin, mikä harteille laskeutuu, kun on Suomen tasavallan 13. presidentti tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa. Voin luvata, että teen kaikkeni joka ikinen päivä tämän tehtävän eteen, Stubb kommentoi tuloksen selvittyä.

Presidentinvaalien tulosta jännittivät Alexander Stubbin puoliso Suzanne Innes-Stubb sekä lapset Emilie ja Oliver. (Kuva AOP)

Alexander Stubb on toiminut pääministerinä, valtiovarainministerinä, ulkoministerinä, eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä sekä kansanedustajana. Viimeisimmän ministerikautensa jälkeen Stubb nousi Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi vuonna 2017. Samana vuonna Stubb aloitti Martti Ahtisaaren seuraajana konfliktinratkaisujärjestö Crisis Managemet Initiativen hallituksen puheenjohtajana.

Vuodesta 2020 Stubb on työskennellyt Euroopan yliopistoinstituutin School of Transnational Governance -keskuksen johtajana sekä professorina Firenzessä. Alexander Stubbin puoliso on brittiläissyntyinen juristi Suzanne Innes-Stubb. Pariskunnalla on kaksi aikuista lasta

Toisen vaalin tulos vahvistetaan ystävänpäivänä 14.2.2024. Valittu presidentti astuu toimeensa vaalia seuraavan kuukauden eli maaliskuun 1. päivänä, jolloin hän antaa eduskunnan edessä juhlallisen vakuutuksen.

Lue myös: Presidentinvaalien kärkikaksikko oli selvä – Alexander Stubb ja Pekka Haavisto toiselle kierrokselle

Kommentoi Facebookissa