Alfa Romeon menestys on täysin Valtteri Bottaksen varassa

Valtteri Bottas kilpailee 2022 Alfa Romeolla. (Kuva Sauber Group)

Valtteri Bottas on tuonut Alfa Romeolle tämän kauden kaikki pisteet yhtä lukuunottamatta.

FORMULA 1 Valtteri Bottas sijoittui Miamin F1-kilpailussa seitsemänneksi kasvattaen Alfa Romeon pistepottia kuudella. Bottas olisi sijoittunut kisassa todennäköisesti viidenneksi, ellei turva-auto olisi koonnut joukkoa kisan loppuvaiheessa yhteen, mikä vei Bottaksen etumatkan Mercedes-kuskeihin.

Vaikka Mercedeksen Lewis Hamilton ja George Russell nousivat Bottaksen edelle suomalaisen tehtyä ajovirheen, näpäytti Bottas kisassa jälleen ex-talliaan. Mercedes on F1:n rahakkaimpia talleja, kun Alfa Romeon piti tällä kaudella olla lähtöruudukon häntäpäässä.

Valmistajien pisteissä Alfa Romeo on peräti viidentenä. Itse asiassa Alfa Romeo voisi olla pisteissä neljäntenä, jos sillä olisi kaksi tasavahvaa kuljettajaa. Bottas on tuonut tallin 31 pisteestä peräti 30.

Bottaksen tallikaverina ajava kiinalainen Zhou Guanyu on tällä kaudella saavuttanut vain yhden pisteen. Hänellä ei ole ollut jakoa Bottaksen vauhtiin.

Syynä epätasaisuuteen on lähinnä Zhoun heikko kilpailukyky Bottakseen verrattuna. Tosin Miami jätti Zhoulle spekuloinnin varaa, koska tällä kerralla hän kärsi teknisestä viasta.

– Todella suuri pettymys. Pisteille olisi ollut hieno mahdollisuus, harmitteli Zhou kisan jälkeen.

On toinen juttu, olisiko Zhou voinut saavuttaa pisteitä. Hän oli ennen keskeytystään kaukana Bottaksen takana.

Zhou tuo Alfa Romeolle merkittävää rahoitusta, mutta Bottaskin on tallin rahoituksen kannalta tärkeässä roolissa. Valmistajien pisteiden sijoituksella määräytyvät tiimeille jaettavat bonusrahat.

Mikäli Alfa Romeo sijoittuisi valmistajien pisteissä viidenneksi, olisi Bottaksen työn tulos tallille kymmeniä miljoonia euroja suurempi kuin etukäteen budjetoitiin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Max Verstappen voitti Miamissa – Valtteri Bottakselle harmittava virhe

Kommentoi Facebookissa