Alfa Romeon uuden katumaasturin perusmalli esiteltiin

Alfan sporttisen näköinen SUV on tehty samalle perusrakenteelle kuin Giulia.

Alfan sporttisen näköinen SUV on tehty samalle perusrakenteelle kuin Giulia. (Kuva Alfa Romeo)

Italialaismerkin Stelvio First Edition näyttää tältä.

AUTOT Alfa Romeo on kovasti tekemässä uutta tulemista, jonka keihäänkärkinä toimivat viime vuonna markkinoille tullut Giulia-sporttisedan ja muutama kuukausi sitten esitelty Stelvio-katumaasturi.

Alfan sporttisen näköinen SUV on tehty samalle perusrakenteelle kuin Giulia, joten Stelviostakin on kehitetty todella tehokas Quadrifoglio-versio, jonka kulusta vastaa Ferrari-pohjainen tuplaturbo-V6. Se nähtiin jo marraskuussa Los Angelesin autonäyttelyssä, mutta Stelvion tavallisempia malleja ei ole vielä tuotu virallisesti julkisuuteen.

Nyt niidenkin vuoro koitti, kun Alfa paljasti ensimmäiset kuvat ja tiedot katumaasturinsa tämänhetkisestä perusversiosta. Sekään ei ole kuitenkaan mikään karvalakkimalli, vaan Stelvio First Editioniksi nimetyssä autossa on mukavasti potkua. Pellin alla murisee kaksilitrainen bensaturbo, josta irtoaa 280 hevosvoiman teho ja 400 newtonin maksimivääntö.

Quadrifoglion alcantaraverhoilu sekä mustat pinnat on korvattu nahalla ja aidolla puulla.
Quadrifoglion alcantaraverhoilu sekä mustat pinnat on korvattu nahalla ja aidolla puulla. (Kuva Alfa Romeo)

Voima välitetään kaikille neljälle pyörälle kahdeksanvaihteisen automaatin kautta, ja italialainen SUV pinkaisee näillä voimavaroilla vain 5,7 sekunnissa nollasta sataan. Huippunopeudeksi kerrotaan 230 km/h, ja Alfa mainostaa näitä lukemia luokkansa parhaiksi. Keskikulutus on ainakin teoriassa seitsemän litraa satasella, mikä vastaa 161 gramman hiilidioksidipäästöjä kilometriä kohti.

Katumaasturin nelivetojärjestelmä on sama Q4 kuin Quadrifoglio-huippuversiossa, ja se välittää normaalioloissa kaiken voiman takapyörille. Jos lisäpitoa kaivataan, systeemi pystyy jakamaan voimaa 50/50-suhteessa etu- ja taka-akselin välillä. First Editionin varustelu vaikuttaa varsin sporttiselta, ja herkkuihin kuuluvat mm. 20-tuumaiset pyörät, alumiiniset vaihtoläpyskät ratin takana sekä kontrastivärillä maalatut jarrusatulat.

Korin design on toki hillitympää kuin Quadrifogliossa, mistä kertovat mm. tuplaputkenpäät huippumallin neljän ulostulon sijasta. Lisäksi etupuskurin ilmanottoaukot ovat vähemmän aggressiiviset, konepellin aukot loistavat poissaolollaan, ja helmatkin ovat hieman ujomman näköiset.

Huippunopeudeksi kerrotaan 230 km/h, ja Alfa mainostaa näitä lukemia luokkansa parhaiksi.
Huippunopeudeksi kerrotaan 230 km/h, ja Alfa mainostaa näitä lukemia luokkansa parhaiksi. (Kuva Alfa Romeo)

Sisätiloissa on tavoiteltu puolestaan ylellistä henkeä, ja Quadrifoglion alcantaraverhoilu sekä mustat pinnat on korvattu nahalla ja aidolla puulla. Tietoviihdejärjestelmän ruutu on 8,8-tuumainen, ja mittaristosta löytyy seitsemäntuumainen TFT-näyttö. Vakiovarusteisiin kuuluu mm. automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä, kaistavahti, peruutuskamera, parkkitutkat edessä sekä takana ja sähkötoiminen takaluukun kansi.

Stelvio First Editionin pystyy tilaamaan jo nyt monissa Euroopan maissa, ja virallinen ensi-ilta koittaa todennäköisesti Geneven autonäyttelyssä maaliskuun alussa. Myöhemmin tarjolle tulee varmasti myös dieselmoottorinen vaihtoehto ja edullisempia varustetasoja.

Kommentoi Facebookissa