Talvella odottaa nälänhätä, rannikolla jo venäläinen lentotukialus

Mielenosoitukset Aleppon saarroksiin jääneiden lasten puolesta lokakuussa saivat Venäjän keskeyttämään pommitukset. (Kuva AOP)

Alkavatko nyt Aleppon viimeiset taistelut?

SYYRIA Venäläinen laivasto-osasto, johtotähtenään lentotukialus Admiral Kuznetsov, saavutti lauantaina Syyrian rannikon.

Aluksen matkaa itäiselle Välimerelle on seurattu jo kauan, nyt komentaja Sergei Artamonov on vahvistanut sen perillepääsyn videoidun televisiolähetyksen välityksellä. Artamonov kommentoi uutistoimisto AFP:n mukaan laivasto-osaston suorittavan sille ”määrättyjä tehtäviä Syyrian rannikolla”.

Venäläinen uutistoimisto Interfax kertoi Venäjän puolustusministeriön vahvistaneen jo viikon alussa, että maa valmistautuu pommittamaan Aleppoa ja jaetun kaupungin ympäristössä olevia kapinallisia. Isku suoritettaisiin lentotukialus Admiral Kuznetsovilta sekä Syyriassa sijaitsevasta venäläisestä lentotukikohdasta.

Kansainväliset sotilasasiantuntijat ovat arvioineet, että Venäjä saattaa käyttää Syyriassa samaa taktiikkaa kuin Tsetshenian sodassa. Se tarkoittaa kaupunkien pommittamista maan tasalle.

Talvi tuo nälänhädän

Aleppo on Syyrian suurin kaupunki, jossa asui ennen sotaa yli kaksi miljoonaa asukasta. Historiallinen kaupunki muuttui sotatantereeksi vuonna 2012.

Syyrian armeija on saartanut Aleppon ja kapinallisten hallussa olevilla alueilla on noin 250 000 siviiliä loukussa. Saartorenkaan läpi on viimeksi päässyt avustustarvikkeita elokuussa.

YK:n humanitaarisen avustustoiminnan johtaja Syyriassa Jan Egeland arvioi loppuviikosta, että tulevalla viikolla järjestöllä ei ole enää mitään jaettavaa ilman lisätäydennyksiä. Ruokatarvikkeiden lisäksi lopussa ovat lääkkeet.

Talven tulo on kasvattanut nälänhädän vaaraa, mutta Egeland ei halua uskoa kenenkään haluavan sellaista inhimillistä katastrofia. Siviileille on tarjottu turvakäytäviä Itä-Alepposta poistumista varten, mutta ulkomaisten tarkkailijoiden mukaan reitti on vaarallinen.

MOSCOW, RUSSIA - NOVEMBER 4, 2016: Russia's President Vladimir Putin (L) and Russia's Prime Minister Dmitry Medvedev attend the unveiling of a monument to Prince Vladimir the Great, ruler who Christianised Kievan Rus, in Borovitskaya Square by the Moscow Kremlin. Dmitry Astakhov/Russian Government Press Office/TASS All Over Press
Venäläinen professori uumoili presidentti Vladimir Putinin vetäytyvän maan johdosta ensi vuonna henkilökohtaisista syistä, tilalle tulisi tuttu mies, pääministeri Dmitri Medvedev. (Kuva AOP)

Lentotukialus on valmiina

Venäjä keskeytti Aleppon pommitukset lokakuun 18. päivä kansainvälisestä painostuksesta. Protesteja järjestettiin useissa Euroopan kaupungeissa ja Suomessa muun muassa kirkot soittivat kellojaan Aleppon tukemiseksi.

Perjantaina presidentti Vladimir Putin ilmoitti erityisestä 10 tuntia kestäneestä humanitäärisestä tulitauosta. Kuluneella viikolla Syyrian hallituksen joukot ovat kuitenkin ottaneet haltuun Aleppon esikaupunkialueita. Nyt Syyrian rannikolle saapuneessa lentotukialuksessa on Suhoi Su-33 ja Mikoyan Mig-29K -hävittäjien lisäksi helikoptereita ja risteilyohjuksia.

Presidentti Sauli Niinistö arveli loppuviikosta, että Vladimir Putin saattaa pyrkiä vahvistamaan asemiaan Syyriassa, ennen kuin Venäjä voisi vetäytyä maasta. Asemien vahvistaminen tarkoittaisi puolestaan verenvuodatusta.

Kreml on kahden kauppa?

Yhdysvalloissa vaihtuu valta demokraattisesti, sen sijaan erikoinen pohdiskelu Kremlin tulevasta johtajasta käytiin Moskovski Komsomolets -lehden palstoilla loppuviikosta. Washington Post oli havainnut, että Moskovan valtiollisen kansainvälisten suhteiden instituutin professorin Valeri Solovein haastattelu poistui nopeasti lehden verkkosivuilta.

Soloveilla on hyvät suhteet Kremlin lähteisiin, nyt hän arvioi Putinin luopuvan presidenttiydestä jo vuonna 2017. Tilalle tulisi tuttu mies, pääministeri Dmitri Medvedev. Kaksikko on aiemminkin vaihtanut paikkaa, johtuen lainsäädännön rajoituksista presidentin virkakausissa.

Nyt syynä olisivat Putinin ”jotkut ongelmat”, joiden johdosta hän joutuisi vetäytymään julkisuudesta muutamaksi kuukaudeksi. Lyhyempiä katoamisia on Putinilta totuttu näkemään jo aiemmin. Nyt haastattelun lisäksi Moskovasta katosi professori Solovei.

  • Lähteenä käytetty myös Helsingin Sanomia sekä Al Jazeeraa

Haluatko auttaa?

Klikkaamalla linkkejä löydät lisätietoa:

 

Kommentoi Facebookissa