Ylipainoinen ja laiska äijä inhoaa vähän kaikkea

Pitkään inhokkilistaan kuuluvat muun muassa lapset, rekat, hiihtäjät, pyöräilijät, kärpäset ja naapurikylässä asuva Kaisa-kissa. (Kuva Anne Anttila)

Bulldoggi Puksun rouheista facebook-sivuista on tullut valtava hitti.

LEMMIKIT Ensivaikutelma vastaan lyllertävästä Puksusta on ristiriitainen. Selkeästi paino-ongelmainen bulldoggi tuijottaa tulijaa silmät pingispalloina, irvistelee ja päästään suustaan käheää pauketta.

Emäntänsä Pia Mathlinin mukaan yhdeksänvuotiaalla bulldoggilla on meneillään kuitenkin hyvä päivä.

Yleensä vastaanotto on lievästi ilmaistuna erilainen. Puksu ei välitä vieraista ja näin ollen hyvät käytöstavat eivät millään tavalla kuulu hänen toimintatyyliinsä. Erityisesti metrin mittaiset lapsivieraat ovat kauhistus, Pia kuvailee naureskellen.

Rehevä ulkomuoto on vain osa egoa. Puksun hämmennystä herättävään luonteeseen on kuitenkin syynsä. Vaikka karvakuono ei ole onnekseen pahennusta herättävän koiratehtailun tulosta, Puksu kokee olevansa eestiläisaatetta kantavan suurperheen jäsen.

Paperit ja rokotukset ovat kunnossa ja Puksulla on jopa oma passi. Olin tarkka siitä, että taustat ovat puhtaat. En vaatinut hienoa sukupuuta, mutta lähtökohtien täytyi olla päivänvalon kestävät, Pia selvittää.

Bulldoggiperheen koiralapsi adoptoitiin jo pienenä Suomenlahden toiselle puolelle.

 Ruttuturpainen koiravauva sulatti kerralla sydämen, vaikka alussa ajattelin, etten kehtaa noin rumaa koiraa käyttää edes päivänvalolla lenkillä, Pia paljastaa naureskellen.

Pullo tabascoa ja pakolla kummiksi

Puksu on suuria tunteita herättävä riiviö. Tie aikuisuuteen on ollut kuitenkin normaalia haastavampi.

Rodun ominaisuuksia on täysin mahdotonta oppia kirjoista ja rehellisesti sanottuna Puksu on päivittänyt nämäkin tiedot täysin uusiksi. Neljän kilon painoinen rääpäle pisti kerralla tapetit vaihtoon ja säännöt sekaisin.

Puksu tekee mielellään lenkkejä, jotka sen emäntä Pia Mathlin kuljettaa autolla. (Kuva Anne Anttila)
Puksu tekee mielellään lenkkejä, jotka sen emäntä Pia Mathlin kuljettaa autolla. (Kuva Anne Anttila)

Ensimmäinen vuosi oli Pia Mathlinin mukaan täyttä helvettiä.

Kuljimme tabascomausteet jaloissa ja kintaat kädessä, sillä ilkeämielisempää koiraa ei voinut olla edes olemassa. Ajattelin usein, että pistän postimerkin peppuun ja palautan takaisin, Pia taustoittaa naureskellen.

Taustatukea ilkikurisen bulldoggivauvan kasvatukseen antoivat onneksi tehtävään pakotetut kummitädit, sillä vapaaehtoisia ei Pian mukaan tähän kunniavirkaan löytynyt. Kipakkaluonteinen Puksu jäi kuitenkin taloon ja kietoi persoonallisella otteellaan koko isäntäväen tassunsa ympärille.

Lajitovereidensa vastakohta

Bulldoggi erottuu täysin myös rotutovereistaan.

 Puksu on niin ärsyttävän ihana ja täysin erilainen kuin muut. Lajitovereistaan poiketen erittäin itsenäinen, itsepäinen ja hyvä leikkimään tyhmää. Miellyttämishalu on täysin tuntematon sana ja myös kuulo on äärimmäisen valikoiva, Pia-emäntä listaa.

Yleensä bulldoggi on lempeä, sosiaalinen ja avarakatseinen. Rotua on luonnehdittu myös iloiseksi, liikunnalliseksi ja sulavalinjaiseksi kotikoiraksi. Puksu sen sijaan kaataa komeasti kaikki rotukohtaiset määritelmät ja on hyvä esimerkki täydellisestä vastakohdasta.

Meidän äijä on ylipainoinen, laiska ja ylpeä pitkästä inhokkilistastaan, johon kuuluvat muun muassa lapset, rekat, hiihtäjät, pyöräilijät, kärpäset ja naapurikylässä asuva Kaisa-kissa.

Hyvänä päivänä ja hyvällä tuulella Puksu saattaa liikahtaa sohvalta ulkoportaille ja joskus jopa parinkymmenen metrin päähän autokatokseen. Puksun ykkösharrastuksiin kuuluu nimittäin pitkänmatkan lenkkeily, joka suoritetaan autolla.

Herkkä pyörtymään

Vaikka koiraan eivät päde rotukohtaiset määritelmät ja elämä on myös muuten lajitovereistaan poikkeavampaa, niin Puksulta löytyy vastaavasti vaikuttava määrä erikoispiirteitä.

Niin oudolta kuin se tuntuukin, karhean turkin alla sykkii kuitenkin herkkä sydän. Äijämäisestä elämänotteestaan huolimatta Puksulla on ripaus myös naisellisia piirteitä. Hän on nimittäin erittäin herkkä pyörtymään, Pia-emäntä hymähtää.

Naiselliseen pyörtymiseen on kuitenkin syynsä, sillä Puksu kärsii herkille eläimille tyypillisestä valjashalvauksesta.

Yksinomaan erilainen kaulapanta saattaa aiheuttaa tajunnan menetyksen. Myös isoääniset ihmiset saavat Puksulle aikaan akuutin korvatulehduksen. Vaiva paranee kuitenkin vieraan poistuessa, Pia paljastaa naureskellen.

Harvinainen kuva, Puksu on saatu hihnaan, mutta pyörtyminen lienee lähellä. (Kuva Anne Anttila)
Harvinainen kuva, Puksu on saatu hihnaan, mutta pyörtyminen lienee lähellä. (Kuva Anne Anttila)

Valjaskammo ei ole kuitenkaan este koiramaisille unelmille, joiden eteen paino-ongelmien kanssa kamppaileva Puksu on joutunut joskus jopa laihduttamaan.

Uhraukset ovat muutaman jäätelöpuikon suuruisia. Lähdimme punk-asenteella myös pitkäjänteisyyttä tehostavaan hihnakoulutukseen, joka jäi kuitenkin lyhyesti ja napakasti kahteen kertaan. Puksulle kehittyi nimittäin kummallakin kerralla äkillinen jalkavaiva, joka päättyi aina sopivasti jääkaapin edustalle.

Naamakirjan tähti

Oikea asenne ja muutaman gramman painonpudotus ovat tuoneet kuitenkin mainetta ja kunniaa vähemmän äijämäisissä mallikisoissa. Puksu valittiin vuonna 2011 Raahen teräskaupungin toiseksi komeimmaksi lemmikiksi.

Hopeasijan innoittamana menestyksen makuun päässyt Puksu olisi suostunut rohkeampiinkin kuviin, mutta koska tarjouksia ei tullut, niin koiraherra päätti kasvattaa suosiotaan avaamalla henkilökohtaiset facebook-sivut.

Kolmen vuoden aikana Puksu-herran rehellisen rosoiset päivitykset ovat saaneet vankan lukijakunnan ja tykkääjien joukko on jo reilut 14 000.

Puksu on ottanut sosiaalisen median omakseen ja päivityksillä on myös oma tarkoituksensa. Ulkomaalaistaustan omaavana koira-herra on syvästi huolissaan rasismista sekä esiin nousseesta koiratehtailusta. Eläinkunnan edustajana Puksu toivoo myös, että eläinsuojelurikosten rangaistusasteikkoa kovennettaisiin ja eläimille saataisiin oma asianajaja, Pia välittää koiratoverinsa puolesta.

Puksun Facebook-sivut

Löydät ne klikkaamalla tästä.

Kommentoi Facebookissa