Jokainen lapsi ansaitsee turvallisen kasvuympäristön – ”Vanhemmuus ei ole yksilösuoritus”

Vanhempi ei saisi jäädä vanhemmuudessaan tai siihen liittyvissä huolissaan yksin. (Kuvituskuva Fotolia)

Väestöliiton koordinoima kampanja kannustaa yhteisöllisempään kasvatukseen.

KAMPANJA Vanhemmuus on yksi maailman tärkeimmistä tehtävistä. Jokainen lapsi ansaitsee turvallisen kasvuympäristön ja hyvinvoivan aikuisen kasvuaan tukemaan. Siksi vanhempi ei saisi jäädä vanhemmuudessaan tai siihen liittyvissä huolissaan yksin.

Vanhempien kokemus yksinäisyydestä sekä uupumus- ja masennusoireilu on kuitenkin sekä tutkimusten että perheiden palveluissa tehtyjen havaintojen perusteella valitettavan yleistä. Yhteiskunnan ja perheen lähiverkoston tulisi huolehtia siitä, että vanhempi saa tukea vanhemmuuteensa ja jaksamiseensa.

– Palveluissamme perheille kuulemme oman tilanteen vähättelyä sekä avun pyytämiseen ja vastaanottamiseen liitettyä häpeää. Nämä saavat ihmiset sinnittelemään hankalissakin tilanteissa liian kauan yksin. Kun apua viimein pyydetään, voivat tilanteet olla jo tiukassakin solmussa, kertoo Väestöliiton palvelupäällikkö Heidi Schrooten.

Suomessa elää vielä sitkeässä ihanne yksin pärjäämisestä ja se ulottuu myös vanhemmuuteen. Tämä on kuitenkin vahingollista, sillä tutkimusnäyttöä on siitä, että yksilösuorituksena vanhemmuus kuormittaa vanhempia jopa uupumukseen asti.

Väestöliiton koordinoima perhejärjestöjen ja Suomen evankelisluterilaisen kirkon edustuksesta koostuva Kannustavan vanhemmuuden verkosto kampanjoi 26.5.–1.6. ja haastaa ajatusta siitä, että vanhemmuudessa pitäisi pärjätä ilman muiden apua.

– Haluamme kampanjallamme kannustaa vanhempaa pohtimaan, keitä voisi kuulua siihen kokonaiseen kylään, joka sinun lastasi kasvattaa. Kenen kanssa vanhemmuutta ja siihen liittyviä tunteita voisi jakaa? Haluamme myös kannustaa ravistamaan pois kaiken turhan avun pyytämiseen ja vastaanottamiseen liittyvän häpeän, Schrooten sanoo.

Meistä jokainen saa vanhemmuuteensa apua – joku enemmän, joku vähemmän. Kaikilla ei ole omaa luotettavista läheisistä koostuvaa verkostoa, joka voi tukea tiukan paikan tullen. Joku voi haluta pitää haastavan tilanteensa omana tietonaan. Siksi perheille on tarjolla myös järjestöjen ja seurakuntien maksuttomia ja anonyymeja palveluja, joista vanhemman on mahdollista saada neuvontaa sekä keskustelu- ja vertaistukea huoliin ja kuormittaviin elämäntilanteisiin.

Yhteisöllisempään kasvatukseen kannustava kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #VanhemmuudenPäivä ja #MinuakinOnTuettuVanhemmuudessa sekä mukana olevien toimijoiden kanavilla. Kampanja huipentuu torstaina 1.6. vietettävän YK:n kansainvälisen vanhemmuuden päivän kunniaksi tempaukseen, jossa vanhemmille jaetaan ruusuja klo 10 Helsingin keskustakirjasto Oodin edustalla ja Töölönlahden puiston leikkipaikalla.

Kampanjassa ovat mukana Väestöliitto, Suomen ev.lut. kirkko, Familia, Suomen Uusperheiden Liitto, Adoptioperheet, Sateenkaariperheet, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto, ADHD-liitto, Marttaliitto, Kasper -Kasvatus- ja perheneuvonta ry, Suomen Monikkoperheet, Miessakit, Lastensuojelun Keskusliitto sekä Ensi- ja turvakotien liitto.

Lue myös: Masentuneet saavat muita harvemmin lapsia – vähemmän koulutetuilla ei havaittu yhteyttä

Kommentoi Facebookissa