Alvar Aallon funktionalistinen parantola halutaan turvata – puskurirahasto kansainvälisellä keräyksellä

Paimon parantolan funktionalistista arkkitehtuuria edustava potilassiipi.

Paimon parantolan funktionalistista arkkitehtuuria edustava potilassiipi. (Kuva Maija Holma/ Alvar Aalto -museo)

Paimion parantolan tulevaisuuden turvaamiseksi perustetaan uusi säätiö.

ARKKITEHTUURI Alvar Aalto -säätiön mukaan Paimion parantolan kokonaisuuden säilyminen tulevaisuuteen toteutuu parhaiten perustamalla yleishyödyllinen säätiö, joka omistaa ja hallinnoi kokonaisuutta.

Varsinais-Suomessa sijaitseva rakennus on Alvar Aallon vuosina 1928–1932 suunnittelema tuberkuloosiparantola. Perustettavasta Paimion parantola -säätiöstä toivotaan rakennuksen uutta omistajaa. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on pyytänyt tarjouksia Paimion parantolan rakennuksista irtaimistoineen, tarjousaika päättyy 30.11.2018.

Rakennusta pidetään Aallon varhaisen funktionalistisen kauden päätyönä. Uuden, perustettavan säätiön tarkoituspykälän mukaan sen tehtävä on arkkitehtuurin, tekniikan ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan henkisen ja materiaalisen pääoman sekä niihin liittyvien arvojen vaaliminen, edistäminen ja kehittäminen.

Säätiön perustajiksi on tarkoitus kutsua Alvar Aalto -säätiön lisäksi muita eturivin säätiöitä tekniikan, lääketieteen ja kulttuurin aloilta. Vähimmäispääoma perustamisvaiheessa on 50 000 euroa. Laajalla kansainvälisellä keräyksellä muodostetaan kahden miljoonan euron puskurirahasto.

Paimion parantolan kattoterassi 1930-luvulla.
Paimion parantolan kattoterassi 1930-luvulla. (Kuva Gustaf Welin/ Alvar Aalto -museo)

Säätiö tulisi omistamaan parantolan kokonaisuuden, vuokraamaan tiloja soveltuvaan käyttöön ja vastaamaan kohteen ylläpidosta oman huoltohenkilökunnan avulla. Peruskorjaukset tehdään hallintasuunnitelman mukaisesti, modernin arkkitehtuurin ja green tech -tutkimushankkeina koulutus- ja kehittämisnäkökulmalla. Peruskorjauksille haetaan myös kansainvälistä rahoitusta.

Säätiö tulee myös edistämään Paimion parantolan viemistä UNESCO:n maailmanperintölistalle yhdessä muiden Alvar Aallon merkittävimpien kohteiden kanssa. Tulevaisuudessa Paimion parantola voi olla elävä arkkitehtuurin, hyvinvoinnin ja kulttuurin kokemuskohde

Paimion parantolamiljöö tarjoaisi Alvar Aalto -säätiön mukaan kokemuksia ja elämyksiä, jotka perustuvat autenttisuuteen, tieteeseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kävijät voivat yöpyä terassilla avoimen taivaan alla, tutustua värikkääseen ja hämmästyttävän nykyaikaiseen arkkitehtuuriin sekä designiin 1930-luvun hengessä, istua maailman ensimmäisillä taivutetusta vanerista tehdyillä tuoleilla, poimia marjoja ympäröivässä metsässä tai kuunnella luentoja mäntymetsään avautuvissa, valoisissa tiloissa.

Tällä hetkellä päävuokralaisena on vuoteen 2020 Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö, joka on ilmaissut kiinnostuksensa jatkaa toimintaansa rakennuksessa.

Lue myös: Alvar Aalto oli kansainvälisen modernismin keskeisimpiä vaikuttajia

Kommentoi Facebookissa