Amerikan maasturi-ikoni uudistui – Jeep Wranglerin neljäs sukupolvi esiteltiin Los Angelesissa

Wrangler on sen luokan ikoni, että auton täytyy pysyä aina tunnistettavana uudistumisesta huolimatta.

Wrangler on sen luokan ikoni, että auton täytyy pysyä aina tunnistettavana uudistumisesta huolimatta. (Kuva Jeep)

Edeltäjämalliin verrattuna autossa on kaikkea muuta enemmän paitsi painoa.

AUTOT Jeep Wrangler kuuluu ikonisimpien maasturien joukkoon muun muassa Land Rover Defenderin ja Mersun G-luokan kanssa. Alun perin sota-ajan Jeepistä ja sitä seuranneista Willyksen malleista alkunsa saanutta autoa on myyty Wranglerin nimellä vuodesta 1987 lähtien. Tuon 30 vuoden aikana Jeep on ehtinyt tehdä maasturistaan kolmea eri sukupolvea, ja neljännen vuoro koitti nyt avautuneen Los Angelesin autonäyttelyn myötä.

Wrangler on sen luokan ikoni, että auton täytyy pysyä aina tunnistettavana uudistumisesta huolimatta. Niinpä viimeisinkin versio näyttää heti kättelyssä omalta itseltään, vaikka lähes kaikki on laitettu uusiksi. Tarkemmin katsoessa huomaa, että esimerkiksi maskissa ja ledivaloissa on tuoretta ilmettä, ja lisäksi ikkunapinta-alaa on kasvatettu näkyvyyden kohentamiseksi. Jeepin erikoisstatuksesta kertoo alas kaadettava tuulilasi, jonka saa nyt taitettua kumoon huomattavasti edeltäjää helpommin.

Jeep mainostaa, että edeltäjämalliin verrattuna autossa on kaikkea muuta enemmän paitsi painoa. Massaa on onnistuttu laskemaan noin 90 kilolla, mistä saadaan kiittää muun muassa uutta tikapuurunkoa. Sen peruskonstruktio on entisellään, mutta materiaalina käytetty suurlujuusteräs pienentää painoa ja tekee rakenteesta myös entistä jäykemmän.

Maastoajossa herkästi vaurioituvat takalokasuojat ovat edelleen teräspeltiä.
Maastoajossa herkästi vaurioituvat takalokasuojat ovat edelleen teräspeltiä. (Kuva Jeep)

Osa painonsäästöstä on saatu aikaan alumiinisilla koripaneeleilla, joihin kuuluvat muun muassa konepelti, ovet ja tuulilasinkarmi. Kuitenkin esimerkiksi maastoajossa herkästi vaurioituvat takalokasuojat ovat edelleen teräspeltiä, koska sitä on paljon helpompi korjata kuin alumiinia.

Wranglerin ostajat ovat aina arvostaneet kunnon maastokelpoisuutta yli kaiken, ja uusi mallikin pitää näitä perinteitä kunniakkaasti yllä. Perustasoa edustavan Command-Trac-nelivedon lisäksi saatavilla on mm. kaksivaihteinen jakolaatikko ja alennusvaihteisto. Jousituksen rakennettakin on optimoitu maastoajoa silmälläpitäen, ja maastohenkisimmissä versioissa on erityisen tukevaa tekoa olevat akselit. Lisäksi taka-akselille saa pitoa kohentavan tasauspyörästön lukon. Wranglerilla pystyy parhaimmillaan kahlaamaan lähes 80 senttiä syvässä vedessä ja hinaamaan vajaan 1590 kilon kuormaa.

Jousituksen rakennettakin on optimoitu maastoajoa silmälläpitäen, ja maastohenkisimmissä versioissa on erityisen tukevaa tekoa olevat akselit
Jousituksen rakennettakin on optimoitu maastoajoa silmälläpitäen, ja maastohenkisimmissä versioissa on erityisen tukevaa tekoa olevat akselit. (Kuva Jeep)

Vaikka Wranglerin pitäisi sopia entistäkin paremmin kovaan käyttöön, se ei ole mikään karu työkalu. Sisustasta on yritetty tehdä aiempaa arvokkaamman oloinen mm. uusien verhoilumateriaalien avulla, ja teknologiaankin on panostettu. Niinpä mittaristoon saa haluttaessa jopa seitsemäntuumaisen TFT-näytön, ja tietoviihdejärjestelmänä palvelee Jeepin viimeisin Uconnect-systeemi. Sen ruutu on joko seitsemän- tai 8,4-tuumainen. Järjestelmä on myös yhteensopiva Applen CarPlayn ja Android Auton kanssa.

Uusi aika näkyy moottorivalikoimassakin. Perusmallina toimii noin 270-hevosvoimainen kaksilitrainen turbonelonen, jossa hyödynnetään 48 voltin sähköjärjestelmän mukanaan tuomaa kevythybriditeknologiaa. ETorque-niminen järjestelmä sammuttaa bensakoneen hidastettaessa tai rullattaessa, jolloin taloudellisuuden pitäisi kohentua. 285-heppainen 3,6-litrainen bensa-V6 on tuttu jo edeltäjästä, ja lisäksi uutuuden moottoripaletti täydentyy myöhemmin kolmilitraisella V6-turbodieselillä. Vaihteistoina tarjotaan puolestaan kuusipykäläistä manuaalia ja uutta kahdeksanvaihteista automaattia.

Ajoavustinpuoltakaan ei ole unohdettu, ja niinpä maasturiuutuuteen saa muun muassa kuolleen kulman vahdin, takana kulkevaa poikittaissuuntaista liikennettä seuraavan järjestelmän ja peruutuskameran. Wranglerista on tuttuun tapaan tarjolla kaksi- sekä nelioviset korimallit, ja niiden myynti alkaa Atlantin toisella puolella jo tammikuussa. Euroopassa auto nähdään ilmeisesti vasta loppukesästä.

Kommentoi Facebookissa