Antibiooteille vastustuskykyisen suolistobakteerin epidemia sairaaloissa – yli 4000 seulontanäytettä otettu

Tartunnalle altistuneita on useita satoja ja seulontanäytteitä on otettu loppuvuoden 2018 aikana yli 4000 kappaletta.

Tartunnalle altistuneita on useita satoja ja seulontanäytteitä on otettu loppuvuoden 2018 aikana yli 4000 kappaletta. (Kuvituskuva Fotolia)

Turun kaupunginsairaalassa ja Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on todettu yhteensä 65 VRE-löydöstä.

EPIDEMIA Vankomysiiniresistentin enterokokin aiheuttama epidemia Turun kaupungin hyvinvointitoimialan yksiköissä jatkuu edelleen. Turun kaupunginsairaalassa ja Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on 15.10.2018 lähtien todettu yhteensä 65 VRE-löydöstä. Kaikki tapaukset ovat oireettomia VRE:n kantajuuksia, eikä VRE:n aiheuttamia infektioita ole toistaiseksi todettu.

Vankomysiiniresistentti enterokokki eli VRE on tavanomaisille antibiooteille vastustuskykyinen suolistobakteeri. Se voi aiheuttaa virtsainfektioita, haavainfektioita ja verenmyrkytyksiä. Ongelmana on, että siihen on käytettävissä vain rajallinen määrä tehokkaita antibiootteja. Varsinais-Suomen alueella todetaan vuosittain keskimäärin 2–6 VRE-tapausta.

Tyksin ja Turun kaupungin hyvinvointitoimialan infektiontorjuntayksiköt selvittävät epidemian laajuutta ottamalla altistuneista potilaista useita VRE-bakteerinäytteitä. Tartunnalle altistuneita on useita satoja ja seulontanäytteitä on otettu loppuvuoden 2018 aikana yli 4000 kappaletta.

Kaikista Turun kaupunginsairaalaan tulevista sekä kaikista Tyksiin tulevista Turun kaupunginsairaalassa hoidetuista potilaista otetaan VRE-seulontanäytteet. Epidemian rajaamiseksi VRE:n kantajia on hoidettava omassa huoneessa kosketusvarotoimin tai keskitettävä niin sanottuihin kohorttiyksiköihin. Kantajia on myös yksityisissä asumispalveluyksiköissä.

Lue myös: Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit aiheuttavat vakavia infektioita – Euroopassa vuosittain 33 000 kuolemaa

Kommentoi Facebookissa