Antibiootteja matkalta saatuun vatsatautiin – superbakteerit hyötyvät

Paratiisirannan kääntöpuoli voi olla huono hygienia ruokailuissa ja bakteeritartunta.

Paratiisirannan kääntöpuoli voi olla huono hygienia ruokailuissa ja bakteeritartunta. (Kuva Fotolia)

Tutkimuksen mukaan matkailija poimii superbakteereista kaikkein vastustuskykyisimmät.

TERVEYS Miljoonat matkailijat käyvät vuosittain maissa, joissa hygienian taso on alhainen, ja noin kolmasosa heistä palaa kotiin tuomisinaan antibiooteille vastustuskykyinen ESBL-suolistobakteeri. Useimmilla tartunta on oireeton. ESBL-bakteeritartunnan riskialueita ovat Etelä- ja Kaakkois-Aasia, Afrikka ja Latinalainen Amerikka.

Ripuli on köyhillä seuduilla matkailevan yleisin terveysongelma. Sen sairastaminen nostaa ESBL-tartunnan riskiä, ja vielä suurempi riski on matkailijoilla, jotka hoitavat ripuliaan antibiooteilla: kaksi vuotta sitten julkaistu professori Anu Kanteleen johdolla tehty suomalaistutkimus osoitti, että ripuliin sairastuneista ja antibiootteja ottaneista korkeimman riskin alueilla käyneistä matkailijoista jopa 80 prosenttia toi mukanaan ESBL-superbakteerin.

Professori Kanteleen johtamassa jatkotutkimuksessa on nyt osoitettu, että matkalla käytetty antibiootti ei ainoastaan altista ESBL-tartunnalle, vaan valikoi suolistoon kaikkein vastustuskykyisimmät ESBL-kannat.

– ESBL-bakteerit ovat vastustuskykyisiä penisilliineille ja kefalosporiineille, ja siksi niiden aiheuttamia infektioita hoidetaan muiden ryhmien antibiooteilla, kuten fluorokinoloneilla. Kun analysoimme tarkemmin ESBL-bakteerin hankkineita, kävi ilmi että niistä, jotka eivät turvautuneet antibioottiin, 37 prosentilla ESBL oli resistentti. Fluorokinolonia käyttäneistä matkustajista sen sijaan peräti 95 prosentilla ESBL-kanta oli vastustuskykyinen myös fluorokinoloneille, Kantele kertoo.

Vastustuskyky antibiooteille voi siirtyä bakteerilta toiselle eräänlaisissa geenipaketeissa, jolloin samassa paketissa voi siirtyä vastustuskyky monelle eri antibiootille. Tutkijat havaitsivatkin, että resistentit ESBL-kannat olivat usein vastustuskykyisiä myös muille sellaisille antibiooteille, joiden vastustuskyky kulkee samoissa geenipaketeissa kuin fluorokinoloniresistenssi.

– Käytännössä tämä merkitsee sitä, että matkailija poimii mukaansa kaikkein vastustuskykyisimmät ESBL-kannat, ja ESBL-infektioiden hoitovaihtoehtoja jää jäljelle entistäkin vähemmän, Kantele toteaa.

ESBL-tartunta on usein oireeton. Oireetonkin kantaja voi kuitenkin levittää bakteeria eteenpäin, ja nurjan onnen osuessa kohdalle bakteeri voi aiheuttaa vaikea, jopa hengenvaarallisen sairauden.

Antibioottiresistenssi on yksi terveydenhoidon vakavimmista uhkista, Kantele muistuttaa. Jos antibioottien teho menetetään, monet niiden avulla nujerretut infektiosairaudet saattavat muuttua uudelleen kohtalokkaiksi.

– Vastustuskykyisten bakteerikantojen leviäminen pahentaa tilannetta entisestään. Sen vuoksi myös matkoilla tulisi välttää antibioottien tarpeetonta käyttöä. Tavallisen ripulin hoidossa antibioottia ei tarvita – tärkeintä on pitää huolta nesteytyksestä, ja oireita voi lievittää muilla ripulilääkkeillä.

Tutkimus tehtiin Helsingin yliopiston, Helsingin yliopistollisen sairaalan, Karoliinisen instituutin ja Lääkärikeskus Aavan Matkailuklinikan yhteistyönä.

Kommentoi Facebookissa