Munakoiso ja kesäkurpitsa kohtaavat intiimisti uunissa – katso kuvat!

Siinä ne ovat kuin kaksi kesäkurpitsaa odottamassa täyttämistään.

Siinä ne ovat kuin kaksi kesäkurpitsaa odottamassa täyttämistään. (Kuva Timo Ernamo)

Kotigokin koekeittiössä kokkaillaan täytettäviä vihanneksia.

RUOKA Olen tottunut täyttämään vihanneksia ja sitten kuorruttamaan niitä juustolla. Riisitäytteitä en käytä, koska pidän mehukkaammista täytteistä. Täytettävien vihannesten suosikkini ovat täytetyt paprikat ja kesäkurpitsat, hienommin zucchinit.

Olen myös täyttänyt tomaattia tomaatilla ja tehnyt siitä ruoan nimeltä automaatti eikä sekään pahaa ollut, kaukana siitä, mutta jätetään sen pohtiminen toiseen kertaan ja laitetaan loppuun toinen käsittääkseni vähän poikkeuksellinen tapa käyttää tomaattia.

Tämän ruoan taustasta

Minulta tilattiin ruoaksi kasviksia ja juustoa. No, mahdollisuudet ovat monet, mutta sain ns. älynväläyksen ja päätin yhdistää munakoisokaviaarin ja kesäkurpitsan ja tehdä sen uunissa.

Tilaus oli sunnuntaiksi, joten tein pyhäpäivää helpottaakseni munakoisokaviaarin jo lauantaina, sillä se on aikaa vievin osuus tässä ruoassa.

Tälle ”kaviaarille” on monia ohjeita, omani toimii erityisen hyvin tässä kokonaisuudessa.

Jälkiruokalusikka on usein näissä hommissa juuri oikean kokoinen.
Jälkiruokalusikka on usein näissä hommissa juuri oikean kokoinen. (Kuva Timo Ernamo)

Munakoisokaviaarin ainekset

Pari keskikokoista munakoisoa

1 (iso) terttutomaatti

1/2 sitruunan mehu

1 iso salottisipuli

1 iso valkosipulinkynsi

tuoretta timjamia ja rosmariinia hienonnettuna

sormisuolaa, ruokosokeria, mustapippuria (myllystä)

***

Kääri munakoisot folioon ja paista 200-asteisessa uunissa noin tunti eli kunnes ne ovat aivan pehmeitä. Ota uunista ja anna jäähtyä.

Munakoisojen paistuessa on aikaa tälle muulle puuhastelulle.

Tee tomaatin ”hattuun” ristikkäisviillot, laita kattilaan tai kasariin, peitä vedellä ja kiehauta. Jätä astiaan jäähtymään veden kanssa. Se jälkikypsyy siinä ja maku paranee.

Kun tomaatti on jäähtynyt, poista kuoret ja pilko se kuutioiksi ja laita esimerkiksi kulhoon.

Voit paahtaa sipuleita kuorineen munakoisojen kanssa uunissa tai kuoria, silputa ja kuullottaa niitä pannulla tai kypsentää mikroaaltouunissa öljytilkan kera. Ideana on hävittää kirpeys, aromit saavat tiivistyäkin.

Nämäkin ainekset voit lisätä tomaatin seuraksi, kun ne ovat ensin vähän jäähtyneet.

Purista sitruunan mehu sekaan. Mehu tuo hapokkuutta ja kirpeyttä sekä lisäksi pitää kaviaarin värin pitempään kauniina tai ainakin siedettävänä.

Kun munakoisot ovat pehmenneet ja olet jäähdyttänyt niitä tovin, halkaise ne pituussuunnassa ja kaavi lusikalla hedelmäliha muiden ainesten seuraksi.

Hyppysellinen sormisuolaa, ripaus tai pari ruokosokeria (sitruunan vuoksi vähän reilummin) ja muutama rouhaisu mustapippuria ja sitten ajellaan sauvasekoittimella kaikki sileähköksi tahnaksi.

Se saa olla melko ohutta, muttei liian juoksevaa.

Uuninpellillä ja leivinpaperin päällä paistaen säästät ehkä tiskeissä.
Uuninpellillä ja leivinpaperin päällä paistaen säästät ehkä tiskeissä. (Kuva Timo Ernamo)

Vinkki: Voit laittaa tomaatin sisuksen eri astiaan ja annostella siitä tätä hyvin nestemäistä tuotetta kaviaariin tarpeen mukaan.

Kohti lopullista safkaa

Kuten kuvassakin, kannattaa ottaa kaksi kesäkurpitsaa. Kannat poistetaan, kärjestäkin se ärsyttävä nipukka. Halkaistaan pituussuunnassa. Huomautan, että kun vihanneksille tehdään näin, niitä käännetään 90 astetta akselinsa ympäri lepoasennostaan, jotta saadaan tasapainoisia puolikkaita.

Tuohan meni kuin koulun matikantunnilla konsanaan!

Sitten koverretaan kaikki vähänkin pehmeä aines pois ja suolataan halkaistut vihannekset kevyesti. Annetaan olla ainakin puoli tuntia.

Suolaus poistaa ylimääräisen nesteen ja lisäksi kesäkurpitsan mieto maku saa jonkinlaisen sävyn.

Olen joskus tilsinyt pohjalle tuoretta timjamia, mutta se on melko työlästä.

No, laitetaan uuni 200 asteelle ja kiertoilmalle. Täytetään kesäkurpitsat munakoisokaviaarilla, ripotellaan päälle reilusti juustoraastetta ja sen päälle voi rouhaista vielä vähän mustapippuria.

Paistetaan uunissa 15–20 minuuttia, että juusto alkaa saada väriä ja otetaan pois uunista ja annetaan jäähtyä ja vetäytyä viitisen minuuttia.

Ja sitten syödään.

Kelpaa myös niille, jotka eivät pidä mausteisista ruoista.

Ja kuten huomataan, kaiken muun voi tehdä sillä aikaa, kun munakoisot paistuvat. Mutta jäähdytys kestää, joten ei se ruoka sittenkään ihan hetkessä valmistu.

Siinä ne ovat valmiina, ”munakoisokurpitsat” tai lyh. ”munapitsat”.
Siinä ne ovat valmiina, ”munakoisokurpitsat” tai lyh. ”munapitsat”. (Kuva Timo Ernamo)

Huom! Yli jääneen kaviaarin voi mainiosti syödä esimerkiksi leivän päällä.

Toisenlainen salaatinkastike

Koekeittiön hassutus onnistui:

Leikkaa parista isommasta tomaatista ”hatun” pois, pilko ne kulhoon.

Leikkaa kummasakin sisus irti varsinaisesta hedelmälihasta, kaiva se lusikalla ulos ja lisää kulhoon.

Lisää hyppysellinen suolaa ja ripaus ruokosokeria sekä hieman pippuria.

Jos sinulla on vielä sitä rosmariinia, ota yhden tai kahden oksan lehdet ja tilsi niitä vähän pienemmiksi. Lisää kulhoon.

Ajele sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.

Osa tomaateista on mennyt kulhoon poistuakseen sieltä tuoreena kastikkeena.
Osa tomaateista on mennyt kulhoon poistuakseen sieltä tuoreena kastikkeena. (Kuva Timo Ernamo)

Käyttämällä tätä kastiketta salaatissasi, saat siihen uudenlaisen raikkauden.

Saa ”tuunata” vapaasti.

***

Ne tomaatit voit pilkkoa siihen salaattiin. Onpahan vähän kiinteämpää tomaattia kuin yleensä.

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 58-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa