Antti Rinne vakuutti Jean-Claude Junckerille – ”Haluamme tehdä yhteistyötä erityisesti ilmastoasioissa”

Antti Rinteen ja Jean-Claude Junckerin kohtaamisissa ei halauksia ole säästelty.

Antti Rinteen ja Jean-Claude Junckerin kohtaamisissa ei halauksia ole säästelty. (Kuva Kosti Keistinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Suomen hallitus ja Euroopan komissio tekevät yhteistyötä kestävän ja turvallisen Euroopan puolesta.

PUHEENJOHTAJAKAUSI Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja komission jäsenet tapasivat pääministeri Antti Rinteen ja Suomen hallituksen Helsingissä. Keskusteluissa pohjustettiin yhteistyötä, jolla hallitus ja komissio edistävät Suomen puheenjohtajakauden ja EU:n uuden strategisen ohjelman prioriteetteja.

Eurooppa-neuvosto sopi kesäkuussa EU:n strategisesta ohjelmasta, joka määrittelee unionin prioriteetit seuraavalle viidelle vuodelle. Suomi on ensimmäinen puheenjohtajamaa, joka toteuttaa uutta ohjelmaa neuvoston työssä.

Pääministeri Rinne ja komission puheenjohtaja Juncker keskustelivat tapaamisessaan Suomen puheenjohtajakauden tärkeimmistä teemoista kuten ilmastosta, monivuotisesta rahoituskehyksestä, EU:n ja Afrikan kumppanuudesta, oikeusvaltioperiaatteesta, kasvusta ja turvallisuudesta.

– Haluamme tehdä komission kanssa yhteistyötä erityisesti ilmastoasioissa. Pidämme tärkeänä, että EU puhuu yhdellä äänellä kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa ja pääsee yksimielisyyteen tavoitteesta tehdä EU:sta ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä, pääministeri Rinne sanoi.

Tapaamisessa olivat esillä myös laajentuminen ja arktinen politiikka.

– Suomi haluaa puheenjohtajakaudellaan vahvistaa EU:n arktista politiikkaa ja asettaa ilmastonmuutoksen hillinnän sen keskiöön, pääministeri Rinne jatkoi.

Euroopan komission ja Suomen hallituksen jäsenet jakaantuivat Säätytalolla kolmeen ryhmään, joiden aiheita olivat monivuotinen rahoituskehys vuosille 2021–2027, oikeudenmukainen, kestävä ja kilpailukykyinen Eurooppa sekä vaikutusvaltainen ja suojeleva Eurooppa. Johtopäätökset keskusteluista käytiin läpi hallituksen ja komission yhteisessä istunnossa.

Yhteisen istuntonsa jälkeen hallitus ja komission jäsenet osallistuivat tasavallan presidentin tarjoamalle lounaalle. Tämän jälkeen komission jäsenet vierailivat eduskunnassa.

Euroopan komissio vierailee perinteisesti puheenjohtajamaassa puheenjohtajuuden alkaessa valmistelemassa yhteistyötä. Kyseessä oli nyt kuitenkin lähinnä vain kohteliaisuuskäynti, sillä Junckerin johtama komissio väistyy loka- ja marraskuun vaihteessa, eikä sillä ole enää oikeuksia tehdä enää uusia avauksia.

Suomi toimii EU:n neuvoston puheenjohtajana 1.7.–31.12.2019.

Lue myös: Euroopan komissio Junckerin johdolla kohteliaisuuskäynnillä Suomessa – vierailu alkoi illallisella Kesärannassa

Kommentoi Facebookissa