Arkkipiispa Kari Mäkinen – ”Kirkon näkökulmasta aina on kysymys ihmisistä”

Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan kirkko ei ole yhteiskunnan moraalinvartija.

Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan kirkko ei ole yhteiskunnan moraalinvartija. (Kuva Aarne Ormio)

Sinisilmäisyyteen ei ole syytä turvapaikanhakijoiden eikä poliittisten päätöksentekijöiden kohdalla.

KIRKOLLISKOKOUS Arkkipiispa Kari Mäkinen pohti kirkolliskokouksen avajaispuheessaan tänään kirkon roolia yhteiskunnassa käytävässä keskustelussa. Hän myös muistutti siitä, että Jumalan läsnäolossa on kirkon olemuksen ydin.

– Ei oikeastaan ole ihme, että kirkon rooli yhteiskunnassa on noussut näkyviin, sekä kiitoksen että kritiikin kohteena, juuri keskustelussa turvapaikanhakijoiden tilanteesta. Siinä on kysymys asiasta, joka aiheuttaa säröjä hyvin järjestyneen yhteiskunnan rauhalliselle pinnalle, Mäkinen totesi.

Arkkipiispa Mäkisen mukaan kirkko ei ole yhteiskunnan moraalinvartija. Kirkko on olemassa, jotta Jumalan läsnäolo tässä maailmassa tuntuisi vahvemmin kuin Jumalan kauhistuttava poissaolo. Kun luottamus ihmisiin ja yhteisen elämän oikeudenmukaisuuteen horjuu, myös kokemus Jumalan poissaolosta kasvaa.

Mäkinen nosti esiin myös huolen Suomessa ja Euroopassa tehtyjen turvapaikanhakijoita koskevien linjausten kovasta inhimillisestä hinnasta. Asiaa ei hänen mukaansa voi eikä tule sivuuttaa.

– Tilanne huolettaa ja tekee epävarmaksi. Haluan luottaa demokraattiseen päätöksentekoon, oikeusvaltioon ja viranomaisten korkeaan eetokseen. Samanaikaisesti olen tietoinen eurooppalaisesta historiasta, joka osoittaa, ettei mikään takaa sitä, että pelkkä lakeihin ja järjestykseen nojaaminen turvaa oikeudenmukaisuuden.

– Ihmiset voivat saada aikaan hyvää, mutta myös pahaa, tahtoen tai tahtomattaan, arkkipiispa myöntää.
– Ihmiset voivat saada aikaan hyvää, mutta myös pahaa, tahtoen tai tahtomattaan, arkkipiispa myöntää. (Kuva Pasi Leino)

Arkkipiispa Mäkisen mukaan kirkon näkökulmasta turvapaikanhakijoissa ja pakolaisissa ei ole ollut kyse uhasta tai ongelmasta, vaan seurakuntien perustyöstä, Jumalan läsnäolon välittämisestä sinne, missä sitä erityisesti tarvitaan.

– Ei ole eroa sillä, mikä on ihmisen tausta tai status. Jos apua tarvitaan, ihmistä autetaan, oli kyse kantasuomalaisesta tai muualta tulleesta, Mäkinen sanoi.

Hän korosti myös viranomaisten kanssa tehtävän yhteistyön tärkeyttä. Arkkipiispa Mäkisen mukaan Suomessa ja muualla Euroopassa on viime aikoina vahvistunut suojautumista vaativa ääni ja turvallisuusuhkien korostaminen.

– Kirkon näkökulmasta aina on kysymys ihmisistä. Ihmiset voivat saada aikaan hyvää, mutta myös pahaa, tahtoen tai tahtomattaan. Sinisilmäisyyteen ei ole syytä. Ei turvapaikanhakijoiden kohdalla, ei poliittisten päätöksentekijöiden, ei viranomaisten, ei pappien tai piispojen kohdalla, ei kirkolliskokouksenkaan.

Arkkipiispa Kari Mäkinen toteaa, että tarvitaan avointa ja rehellistä arviointia, kipeitten ja vaikeitten kohtien esiin tuomista. On suostuttava kritiikin kohteeksi, myös kirkon ja kirkossa. Vain se kasvattaa luottamusta, ei kritiikin torjuminen tai syyttävän sormen osoittaminen.

Kommentoi Facebookissa