Arktisen alueen olosuhteet ovat ankarat – katastrofivalmiuksia kylmissä olosuhteissa kartoitetaan

Lisääntyvä kiinnostus ja aktiviteetit alueella tuovat mukanaan tarpeen varautua mahdollisiin riskeihin ja onnettomuuksiin arktisilla alueilla.

Lisääntyvä kiinnostus ja aktiviteetit alueella tuovat mukanaan tarpeen varautua mahdollisiin riskeihin ja onnettomuuksiin arktisilla alueilla. (Kuva Veli-Matti Ahtiainen/ Suomen Punainen Risti)

Punainen Risti tarkastelee valmiuksiaan toimia suuronnettomuudessa arktisilla alueilla.

KATASTROFIT Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ympäri maailmaa. Katastrofiapua ja materiaalista valmiutta on kuitenkin totuttu pitämään yllä etenkin lämpimissä olosuhteissa.

Suomen Punainen Risti tarkastelee nyt valmiuksia toimia kylmissä olosuhteissa. Oulussa järjestettävässä Red Cross Arctic Disaster Management -seminaarissa käsitellään alueeseen liittyviä haasteita, järjestön valmiuksia ja roolia muuttuvalla alueella. Oulussa järjestettävään seminaariin osallistuvat Yhdysvaltojen, Islannin, Tanskan, Norjan, Ruotsin ja Viron Punaiset Ristit.

– Arktinen alue on kasvavan kiinnostuksen kohde. Ilmastonmuutos vaikuttaa alueella voimakkaasti ja muokkaa toimintaympäristöä. Uudet laivareitit, kalastusmahdollisuudet ja alueen käyttämättömät luonnonvarat lisäävät kaupallista kiinnostusta alueeseen ympäri maailman. Matkailu pohjoisilla alueilla kasvaa ja etenkin arktisen alueen risteilyjen odotetaan lisääntyvän tulevina vuosina, kertoo katastrofivalmiuden neuvonantaja Ilona Hatakka.

Arktisen alueen olosuhteet ovat haastavat ja ankarat. Lisääntyvä kiinnostus ja aktiviteetit alueella tuovat mukanaan tarpeen varautua mahdollisiin riskeihin ja onnettomuuksiin arktisilla alueilla.

– On tärkeää, että paikallisten yhteisöjen kykyä vastata onnettomuuksiin vahvistetaan, Hatakka korostaa.

Suomen Punainen Risti on käynnistänyt arktisen valmiuden kehittämishankkeen osana Rajavartiolaitoksen koordinoimaa SARC-hanketta. Red Cross Arctic Disaster Management -seminaari linkittyy Oulussa samalla viikolla kokoontuvaan Arktisen rannikkovartiostofoorumin tapaamiseen.

Punainen Risti julkaisee kesään mennessä selvityksen valmiuksistaan toimia arktisilla alueilla. Selvityksessä ovat mukana kahdeksan arktista maata: Yhdysvallat, Kanada, Islanti, Tanska, Norja, Ruotsi, Suomi ja Venäjä.

Punaisen Ristin edustajat arktisista maista kokoontuvat Oulussa 6.–8.3.2018.

Kommentoi Facebookissa