Arvostettu August-palkinto suomalaiselle nuortenkirjalle – ”Kirjan lukee varmasti loppuun”

Ellen Stömbergin kerronnan arvioidaan oleva sekä nopeaa, hauskaa että vähäeleistä. (Kuva Jennifer Granqvist)

Ellen Strömbergin nuortenromaanillaan voittama palkintosumma on 100 000 kruunua.

KIRJALLISUUS Ellen Strömbergin nuortenromaani Mehän vaan mennään siitä ohi – Vi ska ju bara cykla förbi (S&S), suom. Eva Laakso – on voittanut lasten- ja nuortenkirjallisuuden August-palkinnon. Palkintosumma on 100 000 kruunua.

Ruotsin merkittävin ruotsinkielisen kirjallisuuden palkinto jaettiin Tukholmassa August-gaalassa maanantai-iltana. Viimeksi August on jaettu suomalaiselle vuonna 2005, kun Monika Fagerholm voitti kaunokirjallisuuden palkinnon romaanillaan Den amerikanska flickan.

Ellen Strömberg kuvaa teini-ikää sekä sydänverellä että huumorilla ensimmäisessä nuortenromaanissaan. Manda ja Malin käyvät ysiluokkaa. On kevätlukukausi, ja bestikset asuvat pienessä kunnassa, jossa ei todellakaan tapahdu juuri mitään. Parivaljakkoa kutsutaan pyöräilijöiksi, koska he niin usein pyöräilevät ympäriinsä jotakin jännää etsien – poikaa, juhlia, vähän rakkautta, mitä vain. Näin Expressen:

”Tiedättekö tunteen, kun on vasta ensimmäisessä luvussa ja tajuaa, että on ihan sama, mitä lopussa tapahtuu, kirjan lukee varmasti loppuun ihan vain, jotta saisi olla sen maailmassa? Siitä on kyse. Toivottavasti monet nuoret tarttuvat tähän lukuelämykseen.”

Strömberg vangitsee taiten sen hetken, kun on vielä niin kovin nuori, mutta pitää itse itseään jo tosi aikuisena. Kun omasta perheestä tuntuu olevan vain harmia ja kun pukeutumis- ja musiikkityyliä täytyy vaihtaa joka toinen viikko.

Kirja on myös lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokas 2022.

Lue myös: Kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat julkistettiin – jokainen voittaja saa 30 000 euroa

Kommentoi Facebookissa