Asfalttihuijaukset ovat jo tuttu kesäilmiö – nyt irlantilaiset käyttivät suomalaista osakeyhtiötä

Suomeen tulee Irlannista kesäisin ryhmiä, jotka myyvät pääasiassa omakotiasukkaille asfaltointeja ja pihatöitä.

Suomeen tulee Irlannista kesäisin ryhmiä, jotka myyvät pääasiassa omakotiasukkaille asfaltointeja ja pihatöitä. (Kuvituskuva Fotolia)

Lähes puolen miljoonan euron edestä asfaltointeja tehnyt yritys jätti arvonlisäverot maksamatta.

VEROPETOS Helsingin poliisi epäilee, että asfaltti- ja pihaurakoita tekevä yhtiö on laskuttanut asiakkaita muutaman kuukauden sisällä lähes puolen miljoonan euron arvosta, mutta jättänyt arvonlisäverot ilmoittamatta ja maksamatta. Maksamatta jätetyn arvolisänveron määrä on reilu 50 000 euroa.

Poliisi tutkii asiaa törkeänä veropetoksena. Rikoksesta epäilty yhtiön irlantilainen osakas on etsintäkuulutettu. Esitutkinnassa selvitään muiden henkilöiden osuutta asiaan.

– Suurin osa yhtiön pankkitilille saapuneista rahoista on siirretty heti ulkomaille. Esitutkinnassa selvitetään, mihin rahat ovat päätyneet, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Harri Saaristola Helsingin poliisilaitokselta.

Toimintaa on harjoitettu Etelä-Suomessa. Epäilty rikos liittyy jo useilta aiemmilta kesiltä tuttuun ilmiöön. Suomeen tulee Irlannista ryhmä tai ryhmiä, jotka myyvät pääasiassa omakotiasukkaille asfaltointeja ja muita pihatöitä. Poliisi on aiempina vuosina tutkinut tapauksia, joissa työt ovat jääneet tekemättä, vaikka niistä on veloitettu. Silloin kyse on ollut petosrikoksista.

– Tästä tapauksesta tekee erityisen se, että epäilty on avannut pankkitilin suomalaiseen pankkiin ja hankkinut omistukseensa suomalaisen osakeyhtiön. Tutkinnassa on käynyt ilmi, että kyseistä yhtiötä ei ole merkitty ennakkoperintärekisteriin, eikä arvonlisävelvollisten rekisteriin.

Poliisi epäilee, että kyse on järjestäytyneestä liikkuvasta rikollisuudesta. Esitutkinnassa pyritään saamaan selville, kuka tästä Suomessa kesäisin harjoitetusta toiminnasta hyötyy.

Työsuorituksen, esimerkiksi asfalttitöiden tilaaja voi tarkistaa helposti netistä, onko yritys tai muu elinkeinonharjoittaja merkitty ennakkoperintärekisteriin tai arvonlisävelvolliseksi. Osoite on www.ytj.fi. Mikäli yritystä tai elinkeinonharjoittajaa ei löydy ennakkoperintärekisteristä, suorituksen maksajan täytyy itse pidättää ennakonpidätys maksamastaan suorituksesta.

Lue myös: Suomeen perustettiin pankkitilejä väärillä henkilöllisyyksillä – ulkomainen petosliiga jäi kiinni

Kommentoi Facebookissa