Suomeen perustettiin pankkitilejä väärillä henkilöllisyyksillä – ulkomainen petosliiga jäi kiinni

Rajavartiolaitoksen tutkimissa tapauksissa kolme romanialaista henkilöä on saanut tuomiot toiminnasta.

Rajavartiolaitoksen tutkimissa tapauksissa kolme romanialaista henkilöä on saanut tuomiot toiminnasta. (Kuva Fotolia)

Rajavartiolaitoksen tutkinta paljasti kansainvälisen petos- ja rahanpesuliigan.

PETOSLIIGA Rajavartiolaitos pääsi viime vuoden syyskuussa massiivista väärennys-, petos- ja rahanpesuoperaatiota pyörittävän rikollisryhmän jäljille, kun romanialainen mies jäi kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalla hallussaan väärä henkilöllisyysasiakirja.

Tapauksesta käynnistyi Europolin ja Eurojustin välityksellä tiivis kansainvälinen yhteistyö Suomen ja Irlannin välille jossa paljastui, että ympäri Eurooppaa tehtyjen nettipetosten rikoshyötyä oli pesty Suomen kautta muualle Eurooppaan, erityisesti Irlantiin, noin 1,5 miljoonan euron edestä.

– Vääriä matkustusasiakirjoja käytetään laajasti myös muuhun kuin rajojen ylittämiseen laittomasti. Väärennysten tehtailu ja käyttö erilaisiin petoksiin on rikollisille tuottoisaa bisnestä, jolla voidaan rahoittaa järjestäytyneen rikollisuuden muuta toimintaa, kertoo tutkinnanjohtaja Juho Sillanpää.

Irlannissa on tutkintaan liittyen tehty viime viikon aikana etsintöjä, joissa löytyi runsaasti vääriä henkilöllisyysasiakirjoja ja väärennysten valmistamiseen tarvittavaa välineistöä.

Rajavartiolaitoksen tutkinnassa ilmeni, että vuoden 2018 aikana rikollisliigan jäsenet olivat perustaneet Suomeen kymmeniä pankkitilejä käyttäen vääriä henkilöllisyysasiakirjoja. Tämän jälkeen he tekivät petoksia internetissä ja pyysivät maksun perustamilleen suomalaisille tileille. Kun nettipetoksen uhri oli suorittanut maksun, rahat nostettiin välittömästi pankkiautomaateilta muun muassa Irlannissa.

Rajavartiolaitoksen tutkimissa tapauksissa kolme romanialaista henkilöä on saanut tuomiot tästä toiminnasta. Suomessa syyskuussa kiinni jäänyt mies oli vankilasta vapauduttuaan palannut Irlantiin jatkamaan rikollista toimintaa ja hänet on nyt otettu kiinni Irlannissa.

Lue myös: KRP tutkii törkeää paritusta – epäillyt Sihteeriopisto-seksisivuston kolme suomalaista ylläpitäjää

Kommentoi Facebookissa