Audi laittoi avoautonsa uusiksi

Uuden A5 Cabrioletin myynti alkaa Keski-Euroopan markkinoilla maaliskuussa 2017. (Kuva Audi)

A5 Cabriolet on kuitenkin edelleen tyylilleen uskollinen.

AUTOT Audin keskiluokan malliston uudistuminen alkoi vuosi sitten syksyllä, kun nykyinen A4 esiteltiin. Avant-farmariversio seurasi pian perässä, ja kaksiovisen A5 Coupén toinen sukupolvi paljastettiin kesällä. Syksyisessä Pariisin autonäyttelyssä oli puolestaan viisiovisen A5 Sportbackin vuoro, eli ainoastaan uuden A5:n avomalli oli enää esittelemättä.

Nyt Audi paljasti senkin koko komeudessaan. Tämän auton kohdalla on ehkä parempi puhua kauneudesta, koska A5 Cabriolet on kuulunut Audin mallivalikoiman näteimpään päähän, ja uusi malli jatkaa tässä suhteessa edeltäjänsä jalanjäljillä.

Auto on kasvanut jonkin verran coupé-kattoisen A5:n tavoin, ja 14 milliä pidemmän akselivälin luvataan tarjoavan 18 milliä enemmän jalkatilaa takapenkkiläisille. Siitä olikin pulaa vanhassa mallissa, ja myös avokorin vääntöjäykkyys jätti toivomisen varaa. Nyt asian pitäisi olla kunnossa, ja Ingolstadtin rinkulamerkki mainostaa uuden A5 Cabrioletin koria luokkansa jäykimmäksi.

 Uuden A5 Cabrioletin luvataankin olevan kevyempi kuin suurin osa kilpailijoista. (Kuva Audi)
Uuden A5 Cabrioletin luvataan olevan kevyempi kuin suurin osa kilpailijoista. (Kuva Audi)

Vääntöjäykkyys on parantunut vanhaan avoon verrattuna jopa 40 prosentilla, ja auton paino on samanaikaisesti pudonnut kevytrakenteiden ansiosta maksimissaan 40 kilon verran. Uuden A5 Cabrioletin luvataankin olevan kevyempi kuin suurin osa kilpailijoista. Nelosdieselillä varustetun etuvetomallin painoksi kerrotaan 1 690 kiloa, mikä on nykypäivänä kunnioitettava saavutus luokassaan.

Tavaratila on puolestaan kasvanut 60 litralla, ja ruuman kokonaisvetoisuus on nyt avoautolle mukavat 380 litraa, kun katto on ylhäällä. Käytännöllisyyttä parantaa myös 50:50-suhteessa kaatuva takapenkin selkänoja, joka kuuluu auton vakiovarusteisiin. Vakiona on myös avaimen napista tai kuskin ovesta avautuva takaluukun kansi, ja lisähintaan sen saa auki jopa jalan heilautuksella.

Katon vaivaton toiminta kuuluu premium-luokan avoautossa itsestäänselvyyksiin, ja siihen on panostettu uudessa A5 Cabrioletissakin. Perinteisen kangaskaton saa auki yhdellä napin painalluksella 50 km/h:n vauhtiin asti. Katto laskeutuu vain 15 sekunnissa, ja sulkeminen vie kolme sekuntia pidempään.

Cabrioletin katto laskeutuu vain 15 sekunnissa, ja sulkeminen vie kolme sekuntia pidempään. (Kuva Audi)
Cabrioletin vakiona on kuskin ovesta tai avaimen napista avautuva takaluukun kansi. (Kuva Audi)

Uutuusavon muotoilu on pääosin jo coupésta tuttua, eli linjoihin on tullut uutta särmää vanhakoriseen malliin verrattuna. Moottorivalikoimassakaan ei ole yllätyksiä, ja A5 Cabrioletin pellin alle saa aluksi kaksi dieseliä sekä yhden bensakoneen. Tehokkaammassa 3.0 TDI -dieselissä ja kaksilitraisessa bensaturbossa on aina quattro-neliveto vakiona, kun taas aloitusmallina toimiva nelosdiesel on etuvetoinen. Lisäksi tarjolle tulee heti alusta alkaen turbo-V6:lla vauhditettu S5, jossa on yli 350 heppaa.

Uuden A5 Cabrioletin myynti alkaa Keski-Euroopan markkinoilla maaliskuussa 2017, joten ensimmäiset autot saadaan Suomeenkin varmasti ensi kesäksi.

Kommentoi Facebookissa