RAITIOTIE Kuuden tunnin maratonkokous vei lopulta päätökseen Tampereen raitiovaunuhankkeen. Maanantai-iltana yhdeltätoista kaupunginvaltuuston puheenjohtaja sosialidemokraattien Sanna Marin kopautti pöytään äänestystuloksen, 41 puolesta, 25 vastaan, tyhjää äänesti yksi kokoomusvaltuutettu.
Vihreät ja vasemmistoliitto olivat vankimmin yhtenäisesti raitiovaunuhankkeen takana. Vaihtoehdoksi esitetyt sähköbussit eivät saaneet tarpeeksi kannatusta puolueissa.
Rakennustyöt aiotaan alkaa vuonna 2017, ensimmäisen osuuden rakentaminen kaupungin itäpuolelle välille Hervanta-Keskusta-TAYS (sairaala) kestää neljä vuotta ja maksaa lähes 240 miljoonaa euroa. Toinen osa länteen Keskusta-Hiedanranta-Lentävänniemi-reitille kustantaa 44 miljoonaa euroa. Valtio on luvannut osallistua rakentamiseen 71 miljoonalla eurolla.
Ensimmäiset raitiovaunut alkaisivat kulkea vuonna 2021 – niiden nykyinen kustannusarvio on 81 miljoonaa. Rahoitustarve on näin yli 200 miljoonaa euroa. Raitiovaunuhankkeen projektipäällikkö Ville-Mikael Tuominen on kertonut, että yli 2 400 ihmistä työllistyisi neljän ja puolen vuoden aikana.
Rakentamisesta vastaavat YIT ja VR Track, suunnittelusta Pöyry. Epäselväksi on vielä jäänyt rakennuttamistapa. Vihreiden puolelta on esitetty kannanottoja Tampereella Rantatien tunnelissa menestyksekkäästi käytetyn allianssimallin puolesta. Kokoomuksen taholta rakennuttajaksi on vaadittu osakeyhtiötä, jota mallia käytetään esimerkiksi Länsimetrossa.
Tampere aloitti raitiotieselvitykset jo 2000-luvun alussa. Valtioneuvoston liikennepoliittisessa selonteossa tehtiin viitisen vuotta sitten periaateratkaisu, että sekä Tampereen että Turun pikaraitiotiet voivat saada valtion investointitukea. Kun nyt Tampereella saatiin päätös aikaan, Turussa hanke ei ole edennyt.
Valtio oli sitoutunut kattamaan noin 250–300 miljoonan euron projektista kolmanneksen, joka olisi tiennyt noin 80–100 miljoonan euron arvoista investointia Turkuun.
Vuosina 1890–1900 Helsingissä hevoset vetivät ensimmäisiä raitiovaunuja. Samaan aikaan pääkaupunkiseudun kanssa aloitettu raitiovaunuliikenne lopetettiin Turussa vuonna 1972.
Kommentoi Facebookissa