Suomen naisten maajoukkuevalmentaja MM-avausvoitosta – ”Tämä antaa paljon itseluottamusta”

Ennen pestiään Helmareissa Anna Signeul valmensi Skotlannin maajoukkuetta.

Ennen pestiään Helmareissa Anna Signeul valmensi Skotlannin naisten maajoukkuetta. (Kuva AOP)

Anna Signeulin taktiikka toimi fantastisesti Helmareiden MM-karsinta-avauksen kotivoitossa.

JALKAPALLO Suomen naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit avasi MM-karsinnat sunnuntaina voitolla Serbiaa vastaan Helsingin Telia 5G-areenalla lukemin 1–0. Ottelun ratkaisu syntyi reilut kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan täyttymistä vain 20 minuuttia kentällä olleen Mirela Tenkovin tehtyä epäonnekseen oman maalin.

– On hienoa voittaa avauspeli kotona. Nyt meillä on kuukauden päästä uusi peli Israelia vastaan. Tämä oli hyvin tärkeää. Oma maali, mutta otamme sen, Suomen päävalmentajana syyskuusta asti toiminut Anna Signeul hymyili ottelun jälkeen.

– Mielestäni tämä antaa paljon itseluottamusta. On hermostuttavaa pelata avauspeli kotona. En ikinä tehnyt niin Skotlannin kanssa. Valitsin aina ensimmäiseksi vieraspelin paineiden takia. Kotiyleisö, perheet – kaikki haluavat hyvän tuloksen.

Anna Signeul, 56, siirtyi Suomen päävalmentajaksi valmennettuaan yli kymmenen vuotta Skotlannin naisten A-maajoukkuetta. Sitä ennen hän toimi Ruotsin alle 19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen päävalmentajana. Signeulin mietteistä ennen MM-avausta Päivän Lehti kirjoitti tässä.

Suomi oli äärimmäisen dominoiva osapuoli sunnuntain ottelussa. Signeulin määräämä kova ja aggressiivinen prässipeli toimi loistavasti, eikä Serbia saanut peliä rullaamaan. Taktiikkana oli pelata hyväpotkuinen vasen toppari Nevena Damjanovic pois pelistä ja antaa painetta puolustuksen oikealle laidalle.

Avausjaksolla Suomi ei onnistunut rakentamaan selkeitä maalipaikkoja dominoinnista huolimatta. Signeul sanoi hyökkäyspään pelaajille tauolla haluavansa prässin jatkuvan toisella jaksolla.

Suomen pelaajat, etunenässä hyökkääjät Linda Sällström ja Juliette Kemppi tekivät työtä käskettyä, ja taktiikka puri entistä paremmin. Kun tuulennopea Kaisa Collin, 20, vaihdettiin kentälle 61. minuutilla, kärkeen tuli entistä enemmän tulivoimaa. Naisten Liigan maalikuninkuuden PK-35 Vantaassa päättyneellä kaudella voittanut Collin oli pahanteossa useaan otteeseen viimeisen puolituntisen aikana.

Suomi pelasi juuri taktiikan mukaisesti, mikä laittoi Serbian lähes koko ottelun ajan pulaan. Signeul huomautti kuitenkin, että parannettavaa riittää hyökkäyspäässä. Varsinaiset maalintekopaikat jäivät melko vähiin.

– Tilaa on kehitykselle, erityisesti viimeisellä kolmanneksella. Olimme parempia siellä pelin lopussa. Mutta viimeiset syötöt, Signeul hymähti ja huomautti Suomen pelanneen avausjaksolla hieman turhan monimutkaisesti.

Joukkueensa peliin hän oli kaikesta huolimatta hyvin tyytyväinen.

– Emme olleet johdonmukaisia avausjaksolla, mutta toisella puoliajalla olimme. Osuimme ylärimaan ja tolppaan. Minusta olisimme voineet tehdä kaksi, kolme tai neljä maalia.

Serbia pysyi jääräpäisesti pelitavassaan, vaikka Suomi prässäsi jatkuvasti. Useat tilanteet päättyivät siihen, että maalivahti Milica Kostic potkaisi pallon sivurajasta yli paineen alla. Kostic avasi lähes poikkeuksetta lyhyellä, vaikka serbialaispuolustuksella oli suuria ongelmia avata peliä, kun syötöt Damjanovicille suurimmaksi osaksi estettiin.

– Heidän maalivahtinsa ei ollut niin hyvä jalalla. Ehkä he yrittivät pelata kuutoselle (Damjanovic), mutta mielestäni olimme loistavia. Meillä on niin nopeita pelaajia, ja meidän pitää käyttää niitä, Signeul analysoi.

Suomen puolustuslinja ja Saksan Bundesliigan jättiläisen Bayern Münchenin maalivahti, Suomen kapteenina toiminut Tinja-Riikka Korpela selvisivät lopulta varsin helpolla. Oikeana pakkina pelannut Juventuksen Tuija Hyyrynen nousi jatkuvasti aktiivisesti mukaan hyökkäyksiin, kun pelilliset tapahtuvat antoivat siihen mahdollisuuden.

Serbia on pelannut MM-karsinnassa kolme ottelua ja saanut niistä kasaan vain kolme pistettä. Nekin tulivat juuri Suomea vastaan seuraavaksi pelaavaa Israelia vastaan. Serbia voitti tuon pelin 2–0.

Suomelle MM-karsintaottelu oli vasta ensimmäinen. Lohkoa johtaa niin ikään vain yhden ottelun tahkonnut Itävalta, joka kukisti Serbian selvin 4–0-lukemin.

Helmarit kohtaa Israelin Suomessa 26. marraskuuta. Israelia pidetään lohko 7. heikoimpana joukkueena. Suomen lohkossa pelaa myös ryhmän suursuosikki Espanja, joka arvottiin lohkoon ykköskorista.

Lohkovoittajat pääsevät Ranskassa 2019 pelattaviin MM-kisoihin. Sen lisäksi neljä parasta lohkokakkosta pelaavat pudotuspelikierroksen, jonka voittaja selviää kisoihin.

Kommentoi Facebookissa