Audi on luopumassa keskimoottorisesta superautostaan – nykyiselle R8:lle ei aiota kehittää enää seuraajaa

Suorituskykyinen superauto on tehnyt hyvää Audin imagolle.

Suorituskykyinen superauto on tehnyt hyvää Audin imagolle. (Kuva Audi)

Jääminen lajinsa viimeiseksi voi johtua koventuneesta kilpailusta VW-konsernin sisällä.

AUTOT 1980-luvulla esitelty Audi Quattro ja sen saavuttama rallimenestys muuttivat ingolstadtilaismerkin imagon tylsästä sporttiseksi lähes yhdessä yössä. Uuden vuosituhannen taitteessa vuorossa oli puolestaan Le Mansin valloitus, jossa Audi nappasi peräti 13 voittoa vuosien 2000 ja 2014 välillä. Legendaarisen 24 tunnin kisan magiasta haluttiin tuoda jotakin myös katuautopuolelle, ja niinpä rinkulamerkki esitteli vuonna 2003 Le Mans quattro -nimisen konseptin keskimoottorisesta superautosta.

Se tuli kolme vuotta myöhemmin tuotantoon lähes muuttumattomana, mutta nimi oli vaihtunut R8:ksi Audin Le Mans -kilpurin mukaan. Ensimmäisen sukupolven R8 tehtiin samalle pohjalevylle Lamborghini Gallardon kanssa, koska saksalaiset toimivat jo tuolloin italialaisen superautovalmistajan isäntinä. R8:aan sai myös Lamborghinia varten kehitetyn V10:n, mutta aloitusmallin moottorina toimi Audin oma V8.

Ensimmäisen sukupolven R8:n linjat kestivät todella hyvin aikaa, ja auto näyttää tuoreelta vielä nykyäänkin. Seuraajan vuoro koitti keväällä 2015, kun R8:n toinen sukupolvi esiteltiin Geneven autonäyttelyssä. Superauton muodot muuttuivat alkuperäistä terävämmiksi, ja toinenkin sukupolvi tehtiin yhteiselle perusrakenteelle Lamborghinin kanssa. Tällä kertaa tekniikka jaettiin Gallardon Huracán-nimisen seuraajan kanssa.

Nykymalli saa toki säilyä myynnissä elinkaarensa loppuun asti.
Nykymalli saa toki säilyä myynnissä elinkaarensa loppuun asti. (Kuva Audi)

Nykyistä R8:aa on tarjottu ainoastaan V10:llä, mutta superauto saattaa saada vielä pienemmällä moottorilla varustetun aloitusmallin. Vapaasti hengittävää V8:aa ei enää nähdä sen pellin alla, mutta esimerkiksi RS 4:stä tuttu tupla-ahdettu V6 voidaan vielä tuoda R8:n perusmallin voimanlähteeksi. Siitä ei saada kuitenkaan nauttia kovin kauan, koska nykyinen R8 on ilmeisesti jäämässä lajinsa viimeiseksi.

Audin teknisestä kehityksestä vastaava Peter Mertens kertoi nimittäin amerikkalaiselle Car and Driverille, että keskimoottoriselle superautolle ei olla suunnittelemassa enää seuraajaa. Nykymalli saa toki säilyä myynnissä elinkaarensa loppuun asti, mutta sen jälkeen kaikki liikenevät panokset suunnataan hybridi- ja sähköautojen kehitystyöhön.

R8:n tiputtaminen valikoimasta saattaa toki johtua myös alaspäin osoittavista myyntikäyristä. Esimerkiksi Euroopan markkinoilla saatiin viime vuonna kaupaksi vain reilut 1 300 kappaletta, kun huippuvuonna 2008 autoja myytiin lähes 3 000 yksilöä. Toisaalta suorituskykyinen superauto on tehnyt hyvää Audin imagolle, minkä Mertenskin myönsi Car and Driverin haastattelussa.

Nykyisen R8:n jääminen lajinsa viimeiseksi voi myös johtua koventuneesta kilpailusta VW-konsernin sisällä. Porsche on nimittäin nykyään täysin Volkswagenin omistuksessa, ja R8 saattaisi viedä liikaa ostajia stuttgartilaismerkin legendaariselta 911:ltä. Autoja ei myöskään pystytä kehittämään kustannusten säästämiseksi samalle pohjalevylle, koska Porschen urheilumalli pysyy jatkossakin takamoottorisena jo 55 vuoden perinteiden mukaisesti.

Kommentoi Facebookissa