Autonostajat ovat tyytyväisempiä budjettibrändeihin – kuin luksusmerkkeihin!

Skoda Superbin omistajat ovat tyytyväisimpiä, mikäli uskomme brittejä ja miksi emme uskoisi.

Skoda Superbin omistajat ovat tyytyväisimpiä, mikäli uskomme brittejä ja miksi emme uskoisi. (Kuva Skoda)

Skoda pärjäsi tutkimuksessa parhaiten, jopa kahdella eri mallilla.

AUTOT Premium-merkit ovat kasvattaneet kovasti suosiotaan viime vuosina, mutta niiden asiakkaat eivät ole aina kovin tyytyväisiä hankintoihinsa. Brittiläinen Auto Express julkaisi juuri tämänvuotisen Driver Power -asiakastyytyväisyystutkimuksensa tulokset, jotka kertovat omaa kieltään tästä ilmiöstä.

Järjestyksessään jo 16. vuosittainen tutkimus on Ison-Britannian suurin lajissaan, ja tällä kertaa erityisesti tšekkimerkki Skoda pääsi loistamaan. Hyvän hinta-laatusuhteen tarjoavan brändin isolla Superbilla on brittitutkimuksen mukaan onnellisimmat asiakkaat. Auto saavutti peräti 93,4 prosentin tyytyväisyyslukeman, ja Skodan toinenkin malli ylsi lähes yhtä hyvään tulokseen.

Asiakastyytyväisyyskyselyssä ei haitannut, että Skoda Yeti on juuri poistunut tuotannosta.
Asiakastyytyväisyyskyselyssä ei haitannut, että Skoda Yeti on juuri poistunut tuotannosta. (Kuva Skoda)

Juuri tuotannosta poistuneen pienen Yeti-crossoverin saavutukseksi kirjattiin nimittäin 93,3 prosentin lukema. Muita top 5 -autoja olivat Toyotan katumaasturi RAV4 ja Kian kompaktimalli cee’d. Ainoa kärkiviisikkoon yltänyt premium-luokan auto oli Toyotan luksusbrändi Lexuksen RX-katumaasturi, joka pääsi kolmannelle sijalle heti Skodien jälkeen 93,1 prosentin tuloksella. Japanilais- ja korealaisautot näyttävät siis tarjoavan parhaan asiakastyytyväisyyden tšekkien ohella.

VW-konsernin kalliimmat brändit, eli Volkswagen ja Audi eivät menestyneet Skodan tavoin. Britit tutkivat kaiken kaikkiaan 75 automallin asiakastyytyväisyyttä, ja viiden hännänhuipun joukkoon päätyi yksi Volkkari ja yksi Audi. Ne olivat miniautoluokan VW up! ja premium-pikkuauto Audi A1. Suurimpien epäonnistujien joukkoon kuuluivat myös Citroën C4 Cactus, Ford Mondeo ja Citroën C1, joka päätyi aivan viimeiselle sijalle.

Brittiasiakkaat ovat kuitenkin yleisellä tasolla varsin tyytyväisiä hankintoihinsa, koska keskimääräiseksi tyytyväisyysprosentiksi tuli 89,5 prosenttia. Tutkimuksessa haastateltiin yli 70 000 uuden auton omistajaa, ja arvostelukategorioita oli yhdeksän. Niihin lukeutuivat mm. luotettavuus, ylläpitokulut, mukavuus ja ajettavuus. Vaikka keskimääräinen tyytyväisyys oli varsin korkealla, parannusta toivottiin mm. autojen taloudellisuuteen, navigaattorin toimintaan ja tavaratilan kokoon.

Luulisi Jaguar XF:n omistajien olevan onnellisia, mutta kolmasosa kertoi autossa olevan vikaa.
Luulisi Jaguar XF:n omistajien olevan onnellisia, mutta kolmasosa kertoi autossa olevan vikaa. (Kuva Jaguar)

Massiivisella ruumalla varustetun Skoda Superbin päätyminen ykköspaikalle ei ollut siis mikään ihme, mutta tšekkien lippulaivakin on kaukana täydellisestä. Noin viidesosa Superbin omistajista kertoi nimittäin, että heidän autoissaan on ollut teknisiä ongelmia. Erityisen usein niitä esiintyi sähkölaitteissa.

Brittien omat merkit menestyivät kuitenkin tässä suhteessa vielä paljon huonommin. Esimerkiksi kolmasosa Jaguar XF:n omistajista raportoi, että heidän autoissaan on esiintynyt jonkinlainen ongelma viimeisen vuoden aikana. Pienemmän XE:n kohdalla vikoja oli ollut 26,7 prosentissa autoista, ja Land Rover Discovery Sportin vastaava lukema oli 25,3 prosenttia.

Jaguar Land Roverilla näyttää siis riittävän töitä luotettavuuden parantamisessa, mutta toisaalta brittiautot ovat saavuttaneet varsin hyviä tuloksia amerikkalaisissa laatututkimuksissa.

Kommentoi Facebookissa