Avioliitosta päätetään uudelleen eduskunnassa – voidaanko laki kumota?

Aito avioliitto -kansalaisaloite haluaa avioliiton pysyvän vain miehen ja naisen välisenä liittona.

Aito avioliitto -kansalaisaloite haluaa avioliiton pysyvän vain miehen ja naisen välisenä liittona. (Kuva Fotolia)

Aito avioliitto -kansalaisaloite käsitellään eduskunnan täysistunnossa perjantaina.

AVIOLIITTO Eduskunnan lakivaliokunta on päättänyt, että niin sanottu Aito avioliitto -kansalaisaloite viedään eduskunnan täysistunnon päätettäväksi. Lakivaliokunta päätti hallituspuolueiden sekä kristillisdemokraattien ja vasemmistoliiton tuella, että asiasta tehdään mietintö.

Mietinnön tekeminen oli perussuomalaisten vaatimus, ja muut hallituspuolueet kokoomus ja keskusta suostuivat asiaan hallitusyhteistyön sujumisen johdosta. Valiokunta joutui kuitenkin äänestämään ehdotetaanko mietinnössä kansalaisaloitteen hylkäämistä vai hyväksymistä. Hylkäävä ehdotus voitti äänin 12–4, vastaan äänestivät kolme perussuomalaista ja yksi kristillisdemokraatti. Yksi jäsen äänesti tyhjää.

Tasa-arvoista avioliittoa vaatinut kansalaisaloite keräsi aikoinaan vajaat 167  000 allekirjoitusta ja sitä vastustava Aito avioliitto -aloite 106  000, kun vaatimus käsittelylle oli saada 50 000 allekirjoitusta.

Eduskunta päätyi aikoinaan kannattamaan tasa-arvoista avioliittolakia äänin 105–92 ja toisessa äänestyksessä lukemin 101–90. Laki on tulossa voimaan 1.3.2017, joten Aito avioliitto -aloite täytyy käsitellä ennen sitä. Kansalaisaloite on täysistunnossa jo tämän viikon perjantaina.

Alun perin äänestyksessä tasa-arvoista avioliittoa vastustivat SDP:stä kaksi kansanedustajaa, kaikki perussuomalaiset yhtä lukuun ottamatta, lähes kaikki keskustalaiset kuutta lukuun ottamatta, kaikki kristillisdemokraatit sekä yksi RKP:n edustaja.

Kokoomuksen äänet menivät 28–16 tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Kaikki vasemmistoliiton ja vihreiden kansaedustajat äänestivät lain puolesta.

Voidaanko jo hyväksytty avioliittolaki kumota? Periaatteessa äänestys oli aikoinaan niin tasainen, että muutaman kansanedustajan poissaolo ja muutama muuttunut mielipide voisivat kääntää voimasuhteet toisin päin.

Käytännössä kuitenkin odotetaan, että monet vastustaneet kansanedustajat ovat jo henkisesti hyväksyneet lain läpimenon, jolloin mahdollisessa uusintaäänestyksessä lukemat olisivat aikaisempaa selvemmät.

EDIT 17.2.2017: Eduskunta hylkäsi kansalaisaloitteen avioliiton säilyttämisestä miehen ja naisen välisenä liittona äänin 120–48.

Kommentoi Facebookissa