Bocuse d’Or -joukkueen tavoitteena palkintosija – ”Meiltä on totuttu odottamaan hyvää suoritusta”

Suomen Bocuse d'Or -joukkueen kandidaatti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen, edustaja Ismo Sipeläinen ja tuomari Matti Jämsén.

Suomen Bocuse d'Or -joukkueen kandidaatti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen, edustaja Ismo Sipeläinen ja tuomari Matti Jämsén. (Kuva ELO)

Suomi on jo vuosia kisannut parhaiden maiden joukossa maailman vaativimmassa kokkikilpailussa.

RUOKA Maailman arvostetuimman kokkikilpailun Bocuse d’Orin finaali järjestetään Lyonissa tammikuun lopussa 2019. Kilpailumenestys rakentaa paitsi yksittäisten kokkien uraa, myös menestyvien maiden mainetta ruokamaana.

Ismo Sipeläisen ja hänen assistenttinsa Johan Kurkelan yli vuoden tiivis harjoittelukausi kulkee kohti Lyonissa järjestettävää Bocuse d’Or -kokkikilpailun finaalia. ELO-säätiön luotsaama pitkäjänteinen työ Bocuse d’Or -kilpailutoiminnassa ja Suomen jatkuvat hyvät sijoitukset kilpailuissa tukevat Suomen ruokamaineen rakentamistyötä.

Ruokamaailman kovimmat ammattilaiset ja mielipidevaikuttajat seuraavat Bocuse d’Or -kilpailuja ja niissä pärjääviä maita tarkkaan. Kilpailussa menestyminen on tarkoittanut etenkin runsaasti palkintoja voittaneille Pohjoismaille maineen kasvua ja ruokamatkailun kehittymismahdollisuuksia.

– Suomi on jo vuosia kisannut parhaiden maiden joukossa, ja meiltä on totuttu odottamaan hyvää suoritusta. Kaikki tehty työ on tuonut meidät tilanteeseen, jossa meidät tunnetaan kovana ruokaosaajana maailman vaativimmassa kilpailussa. Tavoitteemme olla palkintosijoilla on kova, muttei mahdoton, summaa joukkueen presidentti, kaksinkertainen Bocuse d’Or-edustaja Matti Jämsén

Lyonissa tehdään kaksi kilpailuruokaa 14 hengelle 5 tunnissa 35 minuutissa. Molemmat tehtävät kunnioittavat ranskalaisen keittiötaidon mestareita, kilpailun perustajaa Paul Bocusea ja Joël Robuchonia.

Vadilla esiteltävän ruoan pääraaka-aine on vasikan kyljysrivi, jonka seuraksi tulee valita vasikan sisäelimiä, esimerkiksi kateenkorvaa, maksaa tai munuaista. Kilpailutehtävässä kunnioitetaan Bocusen periaatetta siitä, että raaka-aine on annoksessa parhaimmillaan silloin, kun sen tunnistaa. Lisäksi vatitehtävässä tuodaan esiin kilpailijan maan identiteettiä sekä ruoassa että muotoilussa.

Lautasannostehtävässä kunnioitetaan klassikoita modernisoinutta Robuchonia ja valmistetaan moderni tulkinta chartreusesta – klassisesta lämpimästä, koristeellisesta vihannes tai liha-vihannesterriinistä. Kilpailutehtävässä käytettävät raaka-aineet ovat kasvikset ja äyriäiset: osterit, kampasimpukat, sinisimpukat sekä sydänsimpukat.

– Tehtävä on haastava, koska ruoka ei ollut meille kovin tuttu. Aloitimme harjoittelun etsimällä kaiken mahdollisen saatavilla olevan tiedon, ja sen jälkeen teimme keittiössä täysin klassisen chratreusen. Siitä olemme kehittäneet ruokaa vähitellen modernimmaksi – historia on tunnettava hyvin, ennen kuin voi tarttua modernisointiin, Ismo Sipeläinen kertaa luovaa prosessia.

Suomen Bocuse d’Or -kilpailujoukkueeseen kuuluvat edustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, presidentti ja Suomen tuomari Matti Jämsén, sekä valmentaja Tommi Tuominen.

Lue myös: Vuoden nuori kokki menestyi maailmalla – MM-pronssia Suomen Emmiina Lehtoselle

Kommentoi Facebookissa