Lottovoittajaa huijanneiden tuomiot lievenivät hovissa – miljonäärillä käytössä 500 euroa viikossa

Tamperelainen 70-vuotias mies voitti lotossa 8 miljoonaa euroa. Sen jälkeen alkoi löytyä kavereita.

Tamperelainen 70-vuotias mies voitti lotossa 8 miljoonaa euroa. Sen jälkeen alkoi löytyä kavereita. (Kuva Veikkaus)

Syyttäjän mukaan kaverit ehtivät tuhlata lottovoittajan rahoja noin 1,2 miljoonaa euroa.

LOTTOVOITTO Keväällä 2016 tamperelainen 70-vuotias mies voitti lotossa kahdeksan miljoonaa euroa. Kun tieto jättipotista levisi, alkoi miehelle löytyä uusia kavereita. Yksi kavereista ryhtyi jopa miljonäärin ”ottopojaksi”.

Rahamiehen seuraan lyöttäytyneet kaverit ryhtyivät panemaan miljoonia sileäksi. Rahaa käytettiin muun muassa ylihintaisiin kiinteistöihin, ravihevosiin, matkusteluun, hotellielämään ja pelivelkoihin. Syyttäjän mukaan kaverit ehtivät tuhlata lottovoittajan rahoja noin 1,2 miljoonaa euroa.

Mukana kuviossa oli tunnettu tamperelainen lakimies, joka toi rahajärjestelyille luotettavuutta lottovoittajan silmissä. Käräjäoikeus tuomitsi lakimiehen 5 vuoden vankeuteen. Hovioikeudessa tuomio aleni hieman, vankeutta tuli 3 vuotta 6 kuukautta. Niin sanottu ottopoika sai alioikeudessa 4 vuotta 3 kuukautta vankeutta. Hän ei valittanut tuomiosta hoviin.

Lottovoittajan huijausjutussa oli syytettynä kolmisenkymmentä henkilöä. Käräjäoikeudessa osa syytteistä hylättiin, toistakymmentä syytettyä sai ehdottomia tai ehdollisia vankeusrangaistuksia. Osa käräjillä tuomion saaneista valitti hoviin. Siellä jaettiin lähinnä ehdollisia vankeusrangaistuksia ja parin henkilön syytteet hylättiin.

Erikoista jutussa on se, että 8 miljoonaa voittanut mies ei itse usko tulleensa huijatuksi. Oikeudessa hän valitti sitä, ettei hän saa käyttää omia rahojaan niin kuin itse haluaa, yhteiskunta estää sen.

Miehelle on määrätty edunvalvoja, ja tämä on määrännyt miljonäärin avustajaksi asianajaja Markku Sinivaaran. Avustajan mukaan mies ei hahmota suuria lukuja. Kun puheenjohtaja kysyi käräjäoikeudessa, kuinka suuren summan mies voitti, kuului vastaus:

– Mitäs se oli, 80 000 euroa.

Todellinen summa oli 8 miljoonaa euroa. Eräässä toisessa yhteydessä mies arveli voittaneensa 80 miljoonaa euroa.

Lottovoittajan huijauksesta tuomitut kertoivat, että mies oli kovan luokan bisnesmies. Hän pelasi bingoa ja hänellä oli tuottoisia liiketoimia. Miehen liiketoimien nerokkuutta kuvaa se, että 8 miljoonan lottovoiton saatuaan hän kertoi, että nyt hänellä on varaa käydä Tallinnassa ja ostaa sieltä halvalla sätkäpaperia ja myydä ne voitolla Suomessa.

Kaikki lottovoittajan miljoonat eivät huvenneet taivaan tuuliin. Suurin osa rahoista on sijoitettu, ja mies elää osingoilla hulppeasti lopun ikäänsä.

– Minulla on parempi palkka kuin kenelläkään täällä, mies kehaisi aikoinaan käräjäoikeudessa.

Perheettömälle miehelle on määrätty edunvalvoja. Miljonääri kertoi, että edunvalvoja antaa hänen käyttöönsä 500 euroa viikossa.

Lue myös: Lottovoittajat kokoontuivat salaiseen tapaamiseen – ”Montako Mersua sinulla on?”

Kommentoi Facebookissa