Booker-kirjallisuuspalkinto jaettiin – Margaret Atwood ja Bernardine Evaristo voittivat yhdessä

Margaret Atwood sai palkinnon toistamiseen, Bernardine Evaristonille kunnianosoitus oli ensimmäinen.

Margaret Atwood sai palkinnon toistamiseen, Bernardine Evaristonille kunnianosoitus oli ensimmäinen. (Kuva AOP)

Molemmat romaanit ovat ilmiömäisiä teoksia, jotka tulevat ilahduttamaan lukijoitaan vuosia.

KIRJALLISUUS Booker-kirjallisuuspalkinto on jaettu poikkeuksellisesti kahdelle kirjailijalle. Kanadalainen Margaret Atwood sai palkinnon toistamiseen ja brittiläis-nigerialaiselle Bernardine Evaristonille kunnianosoitus oli ensimmäinen.

Atwood palkittiin nyt teoksesta The Testaments – Testamentit (Otava), vuonna 2000 hänen voittajateoksensa oli The Blind Assassin eli Sokea surmaaja. Ensimmäisen tummaihoisen naisvoittajan Bernardine Evariston teos on Girl, Woman, Other.

– Tämä kymmenen kuukautta kestänyt prosessi on ollut villi seikkailu. Keskustelimme tänään viisi tuntia kirjoista, joita rakastamme. Kahden romaanin kohdalla emme voineet tehdä kompromissia. Molemmat ovat ilmiömäisiä teoksia, jotka tulevat ilahduttamaan lukijoitaan ja vaikuttavat vielä vuosien jälkeenkin, tuomariston puheenjohtaja Peter Florence kertoi.

Margaret Atwood on ollut aikaisemmin ehdolla myös teoksistaan The Handmaid’s Tale (1986) suom. Orjattaresi, Cat’s Eye (1989) suom. Kissansilmä, Alias Grace (1996) suom. Nimeltään Grace sekä Oryx and Crake (2003). Bernardine Evariston voittajateos on hänen kahdeksas kirjansa, hän on lisäksi kirjoittanut esseitä, draamaa sekä BBC:n radiotuotantoja. Evaristonin teoksista on vuonna 2003 suomeksi käännetty The Emperor´s Babe nimellä Keisarin kullanmuru (Johnny Kniga).

Booker Prize on arvoltaan 60 000 euroa ja se myönnetään Britanniassa julkaistulle englanninkieliselle romaanille.

Lue myös: Kirjallisuuden Nobel-palkinto eurooppalaisille – Olga Tokarczukin valinta odotettu, Peter Handke yllätti

Kommentoi Facebookissa