Bosnia-Hertsegovinassa levotonta – Huuhkajien faneilla ei asiaa katsomoon

Huuhkajat EM-kisoissa 2021 (Kuva Gonzalo Arroyo / UEFA)

Huuhkajat EM-kisoissa 2021. (Kuva Gonzalo Arroyo/ UEFA)

Suomi pelaa ensi lauantaina jalkapallon MM-karsintaottelun Bosnia-Hertsegovinassa, jossa koronatilanne ja poliittinen tilanne ovat kiristyneet.

JALKAPALLO Suomi kohtaa ensi lauantaina Zenicassa pelattavassa miesten MM-karsintaottelussa Bosnia-Hertsegovinan. Katsomoon Zenicassa päästetään kuitenkin vain Bosnia-Hertsegovinan kansalaisia.

Suomen Palloliitto ilmoittaa, että 60 suomalaista kannattajaa on matkustanut tai matkustamassa ottelupaikkakunnalle Zenicaan. Näillä näkymin he eivät pääse lauantaina katsomoon

– Kannattajien pääsyn estäminen ottelun katsomoon ei Palloliiton tietojen mukaan liity maan poliittiseen tilanteeseen. Palloliitto ei voi varmistaa heidän pääsyään otteluun, Palloliiton nettisivuilla kerrotaan.

Bosnia-Hertsegovinan koronatilanne on viime viikkoina synkentynyt. Virallisen ilmoituksen mukaan suomalaisfanit eivät tästä syystä pääse katsomoon.

Myös Bosnia-Hertsegovinan poliittinen tilanne on kärjistynyt viime päivinä. Maan serbialueiden johdolla on erimielisyyksiä muiden Bosnia-Hertsegovinan alueiden johdon kanssa. Tilanteen pelätään repeävän jopa aseelliseksi yhteenotoksi, jos ongelmia ei saada soviteltua.

Jugoslavian hajoamissodissa 1990-luvulla sotatoimien seurauksena kuoli yli 100 000 ihmistä. Serbijoukot syyllistyivät Bosniassa kansanmurhiin.

Daytonin rauhansopimuksessa 1995 sovittiin, että Bosnian serbialueet kuuluvat Bosnia-Hertsegovinaan. Yhtenäisestä maasta ei kuitenkaan voi puhua, ja serbialueilla olisi halukkuutta liittyä Serbiaan.

Palloliitosta ilmoitetaan, että ottelu voidaan järjestää Bosnian pääkaupungin Sarajevon lähellä sijaitsevassa Zenicassa turvallisesti.

– Olimme Uefan kilpailu- ja turvallisuuspuoleen yhteydessä viimeksi tiistaina aamulla. Toistaiseksi esteitä ottelun pelaamiselle ei ole tiedossa. Otteluun valmistautuminen etenee suunnitelman mukaisesti, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoo Palloliiton nettisivuilla.

Bosnia-Hertsegovinan ja Suomen ottelussa on hurja panos. Suomi tarvitsisi voiton pitääkseen mahdollisuutensa MM-kisapaikkaan elossa. Myös Bosnia-Hertsegovina on käytännössä pakkovoiton edessä.

Viime maaliskuussa Helsingissä tyhjille katsomoille pelatussa MM-karsintaottelussa Suomi ja Bosnia-Hertsegovina pelasivat tasan 2-2.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Teemu Pukki viimein maalin makuun – kauden ensimmäinen voitto tosiasia

Kommentoi Facebookissa