Brasilia voitti viimein kultaa – maan jalkapallon kunnia palautettu

Brasilia juhlii Copa American mestaruutta 2019

Brasilia juhlii Copa American mestaruutta 2019. (Kuva AOP)

Brasilia voitti Etelä-Amerikan jalkapallomestaruusturnauksen Copa American.

JALKAPALLO Brasilian jalkapallokunnia palautettiin sunnuntaina Rio de Janeiron Maracana-stadionilla. Etelä-Amerikan mestaruusturnauksen Copa American finaalissa Brasilia päihitti Perun maalein 3-1.

Everton maalasi Brasilian johtoon 15. minuutilla. Brasilia piti enemmän palloa johtomaalinsa jälkeenkin, mutta Peru pääsi 44. minuutilla tasoihin saatuaan rangaistuspotkun. Paolo Guerreiro ampui pilkun varmasti sisään Alisson Beckerin taakse.

Vielä ensimmäisen puoliajan lisäajalla Brasilia sai toisen maalin. Perun puolustus ei kyennyt pysäyttämään määrätietoista hyökkäystä, jonka päätteeksi Gabriel Jesus maalasi.

Gabriel Jesus kunnostautui myös ottelussa pahassa. Hän sai 70. minuutilla toisen punaisen korttinsa ja Brasilia joutui vajaalukuiseksi. Yhden miehen ylivoimalla Peru ei kyennyt tasoittamaan. Ottelu ratkesi lopulta varsinaisen peliajan täyttyessä, kun Brasilialle tuomittiin rangaistuspotku. Richarlison viimeisteli pilkusta tyylikkäästi.

Brasilialle Copa American mestaruus on ensimmäinen sitten vuoden 2007. Edellisessä turnauksessa 2016 Brasilia jäi surkeasti alkulohkoon. Silloin puhuttiin brasilialaisen jalkapallon pahasta kriisistä.

Brasilia oli vuoden 2014 MM-kotikisoissaan romahtanut henkisesti. Paineet olivat liian kovat ja Saksa voitti Brasilian Belo Horizontessa pelatussa välieräottelussa käsittämättömästi 7-1.

Viime vuoden MM-kisoissa Venäjällä Brasilia ei yltänyt välieriin. Belgia päihitti brasilialaiset puolivälieräottelussa 2-1.

Brasilialle Copa American mestaruus on ehdottomasti maan 2010-luvun merkittävin jalkapallovoitto. Brasilia voitti Confederations Cupin 2013 ja olympiakultaa 2016, mutta Copa Americaa arvostetaan näitä turnauksia enemmän.

Brasilia ei ole hävinnyt vuoteen yhtään ottelua. Joukkueen edellinen tappio oli juuri MM-kisojen puolivälieräottelu Belgiaa vastaan.

Peru pelasi ensi kertaa Copa American finaalissa sitten vuoden 1975. Silloin Peru voitti kultaa.

Hopea ei ole kuitenkaan häpeä. Jo finaalipaikka 2019 oli Perulta enemmän kuin odotettiin. Maan jalkapallo on parhaalla kansainvälisellä tasolla sitten 1970-luvun, jolloin se ylsi MM-kisoissa kahdesti kahdeksan parhaan joukkoon.

Viime vuonna Peru oli mukana MM-kisoissa 36 vuoden tauon jälkeen. Copa American menestys on selkeä todiste Perun nousuvireestä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Lionel Messiltä jälleen rajua tekstiä – kasetti ei kestänyt punaisen kortin jälkeen

Kommentoi Facebookissa