Brexit kangertelee – EU on edelleen valmis jatkamaan neuvotteluja Britannian kanssa

Eurooppa-neuvosto kuuli istuntonsa alussa Britannian pääministeri Theresa Mayn näkemyksiä.

Eurooppa-neuvosto kuuli istuntonsa alussa Britannian pääministeri Theresa Mayn näkemyksiä. (Kuva AOP)

Britannian eron EU:sta on määrä astua voimaan maaliskuun lopussa ensi vuonna.

BREXIT EU pyrkii edelleen saamaan aikaan Britannian kanssa toimivan erosopimuksen, joka varmistaa maan hallitun eron Euroopan unionista aiemmin sovitussa aikataulussa. Asia oli esillä, kun 27 EU-maan johtajat kokoontuivat eilen alkaneeseen huippukokoukseen Brysselissä. Suomea edusti pääministeri Juha Sipilä.

Ilman Britanniaa kokoontunut Eurooppa-neuvosto kuuli illan istuntonsa alussa hetken Britannian pääministeri Theresa Mayn näkemyksiä, ja sai sen jälkeen EU:n pääneuvottelija Michel Barnierin tilannekatsauksen neuvotteluiden etenemisestä.

Tässä lokakuun Eurooppa-neuvostossa oli alun perin määrä saada valmiiksi Britannian erosopimus, mutta etenkin Irlannin rajaa koskeva kysymys on edelleen ratkaisematta. Britannia on pyytänyt aikalisää neuvotteluihin.

– Oli odotettavissa, että erosopimusta koskevien neuvotteluiden loppusuorasta tulee haastava – varsinkin Britannian sisäpoliittisen tilanteen vuoksi, pääministeri Sipilä toteaa.

Sipilä sanoo, että EU suhtautuu neuvotteluihin edelleen rakentavasti.

– Neuvotteluiden venyminen marraskuulle ei vielä ole ongelma. Niitä on kuitenkin jatkettava heti, kun Britannia on valmis, pääministeri Sipilä toteaa.

Vasta kun erosopimus on valmis, voidaan alkaa neuvotella EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta. Britannian eron EU:sta on määrä astua voimaan 30.3.2019, jolloin päättyy eroneuvotteluihin varattu kahden vuoden määräaika.

– Tässä vaiheessa ei ole mitään syytä lähteä neuvottelemaan järjestelyistä siltä varalta, että sopimusta ei tule. Nyt on tärkeintä keskittyä siihen, että saamme aikaan toimivan erosopimuksen, pääministeri Sipilä sanoo.

Lue myös: Tulli teki laskelmat – Brexit tuo kymmenien miljoonien lisäkulut suomalaisille yrityksille

Kommentoi Facebookissa