Kaupunkielämää 1900-luvun Suomessa – näyttely tuo särmikkäitä rinnastuksia eri aikakausilta

Henry Ericsson: Fazerin baari, 1931. Kansallisgalleria/ Ateneumin taidemuseo.

Henry Ericsson: Fazerin baari, 1931. Kansallisgalleria/ Ateneumin taidemuseo. (Kuva Kansallisgalleria/ Hannu Aaltonen)

Ateneumin ”Kohtaamisia kaupungissa” kertoo kiehtovan tarinan 1900-luvun Suomesta.

TAIDENÄYTTELY Ateneumin taidemuseo täyttää 130 vuotta lokakuussa 2018. Kohtaamisia kaupungissa on kokoelmien juhlaa, noin 300 teoksen kokonaisuudessa on runsaasti harvoin esillä olleita teoksia Kansallisgallerian kokoelmista.

Kuinka kaupungistuminen vaikutti suomalaisten elämäntapoihin – ja kuinka se näkyi kuvataiteessa? Miten arki muuttui, kun vapaa-ajan määrä lisääntyi ja sukupuoliroolit vapautuivat? Kohtaamisia kaupungissa kertoo kiehtovan tarinan 1900-luvun Suomesta.

Helene Schjerfbeckiltä näyttelyssä nähdään 14 maalausta. Esillä on myös Ateneumin saamia uusia teoslahjoituksia: esimerkiksi Simo Hannulan kaupunkiaiheista grafiikkaa ja piirustuksia.

Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Marcus Collin, Antti Favén, Aarre Heinonen, Tove Jansson, Olli Lyytikäinen, Åke Mattas, Ulla Rantanen, Sigrid Schauman ja Esko Tirronen. Teoksista noin puolet on grafiikkaa taiteilijoilta, veistoksia on esillä muun muassa Wäinö Aaltoselta. Näyttelysaleissa nähdään yllättäviä ja särmikkäitä rinnastuksia eri aikakausilta 1910-luvulta 1980-luvulle.

Kohtaamisia kaupungissa sai alkunsa Moderni nainen -näyttelystä, joka esitteli Helene Schjerfbeckin, Elga Sesemannin, Sigrid Schaumanin ja Ellen Thesleffin teoksia. Ateneumin tuottama näyttely nähtiin New Yorkissa, Tukholmassa ja Oulussa.

Helene Schjerfbeck: Saariston tyttö (1929). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, kokoelma Kaunisto.
Helene Schjerfbeck: Saariston tyttö (1929). Kansallisgalleria/ Ateneumin taidemuseo, kokoelma Kaunisto. (Kuva Kansallisgalleria/ Hannu Aaltonen)

Kohtaamisia kaupungissa laajentaa näkökulmaa elämäntapojen muuttumiseen kaupungissa ja sen näkymiseen suomalaisessa kuvataiteessa. Teosten aiheet vaihtelevat kaupungista kotiin, sodasta sirkukseen ja kehosta identiteettiin. Mukana on erityisen paljon tunnistettavia kaupunkinäkymiä Helsingistä.

– Kaupungistuminen mahdollisti uudenlaisten elämäntapojen muodostumisen. Myös naiset pystyivät toimimaan itsenäisesti ammateissa ja luomaan uraa taiteilijoina. Tavallisten ihmisen vapaa-ajan määrä ja harrastukset lisääntyivät. Elämä kaupungissa oli vapaampaa: rooleilla pystyi leikittelemään eivätkä ne perustuneet niin vahvasti sukupuoleen ja asemaan kuin maaseudulla, kertoo näyttelyhankkeesta vastaava erikoistutkija Anu Utriainen.

Anu Utriaisen lisäksi näyttelyn kuraattoreita ovat intendentti Anna-Maria von Bonsdorff ja pääjohtaja, dosentti Susanna Pettersson Nationalmuseumista Ruotsista. Näyttelyarkkitehtuurista vastaavat Iines Karkulahti ja Meri Wiikinkoski. Näyttelyn yhteydessä ilmestyy runsas julkaisu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

  • Kohtaamisia kaupungissa – suomalaista taidetta 1900-luvulta avautuu 19. lokakuuta 2018 ja on esillä 20. tammikuuta 2019 asti.

Lue myös: Helene Schjerfbeckin näyttely Lontoon Royal Academyyn – ”Hänen taiteensa ansaitsee näkyvyyttä”

Kommentoi Facebookissa