Helene Schjerfbeckin näyttely Lontoon Royal Academyyn – ”Hänen taiteensa ansaitsee näkyvyyttä”

Helene Schjerfbeck: Mustataustainen omakuva (1915), osa. Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, kokoelma Hallonblad.

Helene Schjerfbeck: Mustataustainen omakuva (1915), osa. Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, kokoelma Hallonblad. (Kuva Kansallisgalleria/ Hannu Aaltonen)

Esillä on muun muassa ”Toipilas”, jonka Schjerfbeck maalasi vieraillessaan St. Ivesissä Cornwallissa.

NÄYTTELY Lontoon Kuninkaallisessa taideakatemiassa Royal Academy of Artsissa nähdään ensi vuonna Helene Schjerfbeckin taiteen näyttely 20.7.–27.10.2019. Ateneumin taidemuseon kanssa yhteistyössä järjestettävän näyttelyn kuraattoreita ovat Jeremy Lewison, Tate-museon entinen kokoelmajohtaja, Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff sekä Royal Academyn kuraattori Sarah Lea.

Helene Schjerfbeck (1862–1946) on yksi tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista. Pitkän ja tuotteliaan uransa aikana hän siirtyi Pariisin salongin taidemaalareille tyypillisestä realistisesta tyylistä kohti modernia otetta.

Royal Academyn näyttely on ensimmäinen kattava katsaus taiteilijan tuotantoon Isossa-Britanniassa. Näyttely esittelee taiteilijan, jonka tyyli kehittyi alkuvaiheen perinteisistä esittämisen tavoista abstraktia hipovaan, ekspressiiviseen kuvakieleen, jossa maalaamisen materiaalisuus korostuu.

– Kuninkaallinen taideakatemia on iloinen voidessaan esitellä Iso-Britannialle uuden, mutta Suomessa erittäin tunnetun ja arvostetun taiteilijan. Helene Schjerfbeck ja hänen taiteensa ansaitsee näkyvyyttä niin Britanniassa kuin laajemmaltikin, kommentoi Tim Marlow, Royal Academyn taiteellinen johtaja.

Schjerfbeckin uraa luotaavan, yli 60 teosta käsittävän näyttelyn esittelypaikkana on Royal Academyn uusi, toukokuussa 2018 avattu Gabrielle Jungels-Winkler -galleria. Esiteltävien teosten joukossa on henkilökuvia, asetelmia, maisemakuvia sekä omakuvia, joissa erityisesti näkyy hänen taiteessaan tapahtunut siirtymä modernismin suuntaan.

Royal Academyssä on esillä Schjerfbeckin keskeisiä teoksia, kuten Toipilas (1888), jonka hän maalasi vieraillessaan St. Ivesissä Cornwallissa.

– Meillä on ollut ilo huomata, että Helene Schjerfbeckin teokset herättävät yhä suurempaa kiinnostusta myös Suomen ulkopuolella. Royal Academy on erinomainen yhteistyökumppani, kun haluamme esitellä Schjerfbeckiä uudelle ja laajemmalle yleisölle, sanoo Ateneumin taidemuseon intendentti Anna-Maria von Bonsdorff.

Tulevana syksynä yhteensä 14 Helene Schjerfbeckin teosta nähdään Ateneumin taidemuseon näyttelyssä Kohtaamisia kaupungissa – suomalaista taidetta 1900-luvulta, joka on esillä 19.10.2018–20.1.2019.

Runsas näyttely tarkastelee 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten muuttoliikettä ja kaupungistumista – ihmisten elämää ja arkea. Muita näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Reino Harsti, Aarre Heinonen, Helmi Kuusi, Åke Mattas ja Elga Sesemann.

Lue myös: Maamme arvostetuin naistaidemaalari – Helene Schjerfbeckin syntymäpäivä on myös Suomen kuvataiteen päivä

Kommentoi Facebookissa