Brittilegenda jää eläkkeelle 88 vuoden iässä – Sir Stirling Moss sanoo lopulliset hyvästit kilpa-autoilulle

Sir Stirling Moss osallistui vielä muutama vuosi sitten Goodwoodin muistoajoihin.

Sir Stirling Moss osallistui vielä muutama vuosi sitten Goodwoodin muistoajoihin. (Kuva AOP)

Stirling Moss oli aikoinaan onnettomuuden jälkeen kuukauden koomassa, mutta toipui silti vammoistaan.

AUTOT Autourheilun maailmassa on muutamia nimiä, jotka voidaan laskea elävien legendojen joukkoon. Yksi heistä on ehdottomasti isobritannialainen Stirling Moss, joka on saanut Sir-arvonimensäkin ansioistaan kilparadoilla. Vuonna 1929 syntynyt Moss aloitti uransa jo 1940-luvun loppupuolella, ja kilpa-autoilun parissa vierähti lopulta seitsemän vuosikymmentä.

Mossin näytöt pienempien kilpurien ratissa olivat sen verran vakuuttavia, että mies pääsi nousemaan F1-sarjaan jo vuonna 1951. Siellä hänen uransa kesti 10 vuoden ajan, ja osakilpailuvoittoja tuli 16 kappaletta. Moss ylsi neljä kertaa MM-sarjan kakkostilalle, ja pronssisijoituksia tilille tuli kolme kappaletta. Miehen lahjat olivat kuitenkin sitä luokkaa, että mestaruuden tai mestaruuksien puuttuminen koettiin aikanaan suureksi vääryydeksi. Mossia onkin kuvailtu historian parhaaksi F1-kuskiksi, joka ei koskaan yltänyt MM-titteliin.

Stirling Mossin ensimmäinen F1-voitto tuli vuoden 1955 Ison-Britannian grand prix’ssä hurraavan kotiyleisön edessä, kun hän voitti Mercedes-Benzillään tiukan kaksinkamppailun jälkeen argentiinalaislegenda Juan Manuel Fangion. Moss ei kilpaillut pelkästään F1-sarjassa, vaan hänet nähtiin samana vuonna myös Mersun Le Mans -kilpurin ratissa. Vuoden 1955 Le Mansista tuli kuitenkin yksi Mossin ja koko moottoriurheilumaailman suurista tragedioista.

Stirling Moss voitti vuonna 1955 Mercedes-Benzillään tiukan kaksinkamppailun jälkeen argentiinalaislegenda Juan Manuel Fangion.
Stirling Moss voitti vuonna 1955 Mercedes-Benzillään tiukan kaksinkamppailun jälkeen argentiinalaislegenda Juan Manuel Fangion. (Kuva Mercedes-Benz)

Kisa muuttui kaaokseksi jo alkuvaiheessa, kun ranskalaisen Pierre Leveghin Mercedes osui Lance Macklinin Austin-Healeyn perään ja lensi suoraan katsomoon. Kuolonuhreja tuli massiiviset 84 kappaletta, ja noin 120 katsojaa loukkaantui. Kilpailua ei silti keskeytetty, ja keskiyöhön tultaessa Mossin autokunta oli johdossa. Lopulta Mercedes-Benzin johto päätti kuitenkin vetää hopeanuolet kisasta, ja voitto meni Jaguarille.

Stirling Moss kuittasi kuitenkin samana vuotena legendaarisen Mille Miglian voiton Mercedes-Benz 300 SLR:n ratin takana. Ykköspallille yltäminen huippuvaativassa maantiekisassa kuuluu brittikuskin suurimpiin saavutuksiin, ja hyvä putki jatkui myös seuraavana vuotena Le Mansissa. Vuoden 1956 kilpailusta irtosi nimittäin luokkavoitto Aston Martin DB3S:llä.

Mossin F1-ura päättyi vuonna 1962, kun mies kolaroi pahasti Lotuksellaan Ison-Britannian Goodwoodissa. Stirling Moss oli onnettomuuden jälkeen kuukauden koomassa, mutta hän toipui silti vammoistaan. Moss koki kuitenkin parhaan nopeutensa menneen kolarin myötä, ja niinpä hän sanoi hyvästit autourheilun kuninkuusluokalle. Ura jatkui kuitenkin muissa autourheiluun liittyvissä tehtävissä näihin päiviin asti.

Mossin mukaan on nimetty pari automalliakin, kuten vuonna 2009 esitelty Mercedes-Benz SLR Stirling Moss ja äskettäin lanseerattu uudelleentulkinta vuoden 1958 kilpurista. Se tottelee Lister Jaguar Knobbly Stirling Moss Edition –nimeä. Mossin poika Elliot Moss ilmoitti nyt legendan nettisivulla, että Stirling jää viimein eläkkeelle viettääkseen enemmän aikaa vaimonsa ja perheensä parissa. Toivotamme leppoisia eläkepäiviä yhdelle kaikkien aikojen suurimmista kilpa-autoilijoista.

Kommentoi Facebookissa