Brittivaaleista tuli konservatiivien torjuntavoitto – puolue menetti silti enemmistönsä

Vaalien lopputulos oli jotain muuta, mitä pääministeri Theresa May lähti tavoittelemaan.

Vaalien lopputulos oli jotain muuta, mitä pääministeri Theresa May lähti tavoittelemaan. (Kuva AOP)

Voittajaksi julistautunut työväenpuolue sai reilusti lisäpaikkoja parlamentin alahuoneeseen.

BRITANNIAN VAALIT Pääministeri Theresa May haki ennenaikaisista brittiparlamenttivaaleista vahvempaa mandaattia itselleen Brexit-neuvotteluihin, mutta toisin kävi. Konservatiivit toki säilyivät suurimpana puolueena 650-paikkaisessa parlamentissa, mutta menetti suoran enemmistönsä.

Loppulaskennassa konservatiivit ovat saamassa 317 paikka, ja menettävät 12. Työväenpuolue puheenjohtajansa Jeremy Corbinin luotsaamana saa peräti 29 lisäpaikkaa, lopullinen edustajamäärä on 261. Liberaalidemokraattien paikkamäärä on 12 ja vihreiden yksi. EU-kriittinen Ukip on menettämässä ainoankin paikkansa.

Alueellisista puolueista Skotlannin kansallispuolue SNP saa 35 paikkaa, mutta menettää 21 paikkaa. Demokraattinen unionistipuolue Pohjois-Irlannista on saamassa 10 paikkaa, Sinn Fein saisi seitsemän paikkaa. Äänestysprosentti vaaleissa oli 68,7.

Vaalien tulos ei muuta brittien Brexit-neuvotteluasemaa. Työväenpuolue toki vaatii pääministeri Theresa Mayn eroa, mutta käytännössä konservatiivien on vain löydettävä liittolaisekseen kymmenkunta parlamenttiedustajaa muista puolueista, jotta koalitiolla olisi enemmistö.

  • Vaalien lopulliset tulokset voit tarkistaa tästä.

Kommentoi Facebookissa