Broilerista mehevää – tarjotaan maukkaan kuskusin kanssa

Vaikka broileri onkin se juttu, tarvitaan myös maukas lisuke.

Vaikka broileri onkin se juttu, tarvitaan myös maukas lisuke. (Kuva Timo Ernamo)

Kotigokille on apua tuunaustarvikkeista eli sipuleista ja mausteista ja sellaisista.

RUOKA Mietin, onko muillakin sama kokemus kuin minulla: usein – jopa useimmiten – tarjottu broilerin rinta on kuivahkoa eikä kovin kivaa syötävää.

Kokonaisen rintafileen kyseessä ollen niin ei tarvitse olla eikä siihen mitään poppakonsteja tarvita. Kuivuuden välttämiseen on yksinkertainen konsti.

Mutta tehdään asiat järjestyksessä eli laitetaan broilerin lisuke tulemaan. Ja se on tomaattista kuskusia.

Kannattaa upottaa veitsi kuolleeseen eläimeen eikä omaan kämmeneen.
Kannattaa upottaa veitsi kuolleeseen eläimeen eikä omaan kämmeneen. (Kuva Sanna-Mari Hovi)

Kertaus on hyvästä

Arkinen luksusruoka ja viikonlopun perusruoka syntyy aivan mainiosti puolen kilon pakkauksesta paseerattua tomaattia (saa olla maustettua, siitä on jopa etua), puolestatoista desilitrasta hienoa kuskusia ja tuunaustarvikkeista eli sipuleista ja mausteista ja sellaisista.

Ja ennen kaikkea tarvitaan (mieluummin) kannellinen kasari.

Itse ottaisin vähän kuvan tapaan sipulin, valkosipulinkynnen, yhden chilin (kuvassa jalopeno) ja vaikka pätkän purjoa ja pilkkoisin ne. Kuvan puolikas lime meni kuskusiin. Hyvä se siinä oli.

Pilkotut sipulit ja chilit kuullotetaan öljyssä ja jos haluat lisätä kuivattua timjamia, lisää se sinne kuullotuksen loppuvaiheessa.

Sitten paseerattu tomaatti kaadetaan kasariin ja huuhdellaan vielä purtilon loput mukaan keitokseen. lisätään ripaus suolaa ja vähän reilummin ruokosokeria taittamaan hapokkuutta. Koska kuskus on pohjoisafrikkalaista, voi pullamausteita lisätä kohtuudella. Broilerinfileen kyyditsijään voi lisätä esimerkiksi teelusikallisen currya.

Tuoretta limeä voi puristaa mukaan.

Ja kansi päälle ja miedolla lämmöllä kevyesti kiehuen lepäilemään.

On broilerinrinnan vuoro.

Paistovalmista on. Basilika menee kuskusiin aivan lopussa, että maku säilyy.
Paistovalmista on. Basilika menee kuskusiin aivan lopussa, että maku säilyy. (Kuva Timo Ernamo)

Puukko heilumaan!

Siihen kannattaa tehdä veitsellä tasku, johon laitetaan hyvä voikimpale. Myös margariini käy. Voin seuraksi voi laittaa jotakin kivaa maustetta, esimerkiksi yrttiä.

Nyt on niin, että kun se voi sieltä valuu pois, on liha kypsää.

Se myös mehevöittää fileetä sisältä päin. Ja kypsentää samalla. Näin tulee mehevämpää tipua ja kaikilla on parempi mieli.

Yksinkertaista ja tehokasta!

Päältä eli pinnalta rinta pitää maustaa. Kuvan rintapalat on maustettu suolalla ja piri-pirillä, ihan tavallinen pippurikin käy.

Kun broileri on valmista, se jätetään paistoastiaan vetäytymään, mielellään kannen alle.

***

Nyt lisätään noin puolitoista desilitraa kuskusia ja sekoitellaan. Se on ensin löysää, mutta tiivistyy parissa minuutissa.

Jos on tuoretta basilikaa, sitä kannataa lisätä keitokseen juuri ennen kuskusia.

Ja sitten syömään!

Kuskusia. Broileri on jäänyt ananaksen ja hunaja-chilimajoneesin alle.
Kuskusia. Broileri on jäänyt ananaksen ja hunaja-chilimajoneesin alle. (Kuva Timo Ernamo)

Annoskuvassa on mukana myös paistettua tuoretta ananasta (paistoin sen broilerien kanssa) ja tuo mönjä on hunaja-chilimajoneesia eli otetaan pieni purkki Hellman’sin majoneesia, puolikas lime (puristetaan mehut siitä), chililtahnaa ja juoksevaa hunajaa, sekoitetaan koko hoito ja siinä on nopea ja hyvänmakuinen majoneesi annoksen paranteluun.

Ei niin kaunista, mutta kyllä se hyvälle maistuu.

Seuraavaksi siirrymme henkisesti Lappiin ja siitä tuleekin verraton ilotulitus!

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 58-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa