Bussikuskin potkut tulivat kalliiksi – lasku yli 100 000 euroa

Oikeus totesi päätöksessään, että teolla on tavoiteltu pysyvää vaikutusta ja aiheutettu työttömyys. (Kuvituskuva Fotolia)

Käräjäoikeus totesi bussifirman syyllistyneen syrjintään, kun se irtisanoi kuljettajan.

TYÖSYRJINTÄ Pirkanmaalainen bussiyhtiö irtisanoi naispuolisen bussinkuljettajan. Bussikuski vei asiansa oikeuteen ja voitti. Oikeus totesi bussifirman syyllistyneen syrjintään. Yhtiölle bussikuskin potkut maksoivat 105 000 euroa.

Nainen työskenteli kuljettajana bussiyhtiössä vuosina 2008–2018. Haastehakemuksessaan hän kertoi epäasiallisesta kohtelusta. Bussifirma tuomittiin aikoinaan maksamaan naiselle korvauksia työturvallisuusrikoksesta ja vamman tuottamuksesta sekä maksamaan 25 000 euron yhteisösakko.

Ahdistus- ja masennusoireiden takia nainen joutui sairauslomalle. Kuntoutusjakson jälkeen hän palasi bussin rattiin, mutta sai potkut viikon kuluttua. Irtisanomista perusteltiin taloudellisilla ja tuotannollisilla syillä. Yhdenvertaisuuslakiin vedoten kuljettaja vei irtisanomisen käräjäoikeuden käsittelyyn.

Oikeudessa bussifirma perusteli potkuja muun muassa sillä, että kyseinen kuljettaja olisi aiheuttanut runsaasti negatiivista asiakaspalautetta sekä aiheuttanut useita vahinkoja. Näyttöä väitteille ei juuri löytynyt. Käräjäoikeus totesi bussifirman syyllistyneen syrjintään, kun se irtisanoi kuljettajan.

– Syrjintä on ollut tarkoituksellista. Teolla on tavoiteltu pysyvää vaikutusta ja aiheutettu työttömyys, toteaa oikeus päätöksessään.

Käräjäoikeus tuomitsi bussifirman maksamaan kuljettajalle saamatta jääneitä palkkoja 38 795 euroa, hyvitystä syrjinnästä 15 000 euroa sekä oikeudenkäyntikuluja 28 019 euroa. Sen päälle tulevat vielä vastaajan omat oikeudenkäyntikulut 23 196 euroa. Kuljettajan potkujen hintalappu oli 105 000 euroa.

Lue myös: Rikottiinko yhdenvertaisuuslakia? – Naispuolinen bussikuski vei potkut käräjille

Kommentoi Facebookissa