Cargotecin työntekijöitä epäillään 14 miljoonan euron törkeästä petoksesta – ”Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen”

Asiaan epäillään liittyvän myös muita kuin Suomen kansalaisia, eikä poliisi ole toistaiseksi tavoittanut kaikkia osallisiksi epäiltyjä

Asiaan epäillään liittyvän myös muita kuin Suomen kansalaisia, eikä poliisi ole toistaiseksi tavoittanut kaikkia osallisiksi epäiltyjä. (Kuva AOP)

Keskusrikospoliisi tutkii poikkeuksellisen suurta suomalaiseen pörssiyhtiöön kohdistunutta petosta.

TÖRKEÄ PETOS Keskusrikospoliisi tutkii epäiltyä törkeää petosta, jossa suomalaisen yhtiön palveluksessa olleiden henkilöiden epäillään erehdyttäneen työnantajaltaan noin 14 miljoonaa euroa. Poliisi epäilee, että yhtiö on erehdytetty maksamaan rahat ulkomaisten yhtiöiden pankkitileille tekaistuilla laskuilla vuosien 2002–2017 aikana.

Suomalainen pörssiyhtiö Cargotec vahvistaa, että KRP on aloittanut MacGregor-liiketoiminta-aluetta koskevan esitutkinnan liittyen epäiltyyn törkeään petokseen. Cargotec havaitsi epäillyn talousrikoksen omassa sisäisessä selvityksessään, ja se on tehnyt tutkintapyynnön viranomaisille. Epäillyillä väärinkäytöksillä ei ole yhtiön mukaan vaikutusta Cargotecin taloudelliseen tulokseen.

– Epäillyn rikoksen tuottama taloudellinen hyöty ja asianomistajalle aiheutettu taloudellinen vahinko on Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen. Poliisi pyrkii jäljittämään ulkomaille siirrettyä ja mahdollisesti kätkettyä omaisuutta, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Janne Järvinen Keskusrikospoliisista.

Cargotec kertoo yhtiöllä olevan nollatoleranssi väärinkäytöksiin, ja se tukee kaikin tavoin viranomaisia tapauksen tutkinnassa. MacGregorin tai Cargotecin toiminnassa ei epäillä rikosta. Esitutkinta on aloitettu vuoden 2018 lopulla.

KRP on tehnyt asiassa kiinniottoja ja kotietsintöjä vuoden 2019 huhtikuussa. Tällä hetkellä on vangittuna yksi henkilö, joka aiemmin toimi pitkään asianomistajayhtiössä esimiestehtävissä. Asiaan epäillään liittyvän myös muita kuin Suomen kansalaisia, eikä poliisi ole toistaiseksi tavoittanut kaikkia osallisiksi epäiltyjä.

Epäilty törkeä petos on tehty erehdyttämällä asianomistajayhtiö maksamaan ulkomaisille pankkitileille eri projekteihin liittyviksi merkittyjä tekaistuja laskuja. Epäilty rikos on jatkunut pitkään ja teon on syytä epäillä toteutetun erittäin suunnitelmallisella tavalla. Käräjäoikeus on määrännyt syytteen nostamisen määräpäiväksi 22.10.2019.

Cargotec toimittaa lastinkäsittelykoneita ja -laitteita laivoihin, satamiin, terminaaleihin ja lähikuljetuksiin. Cargotecin tuotemerkkejä ovat MacGregor, Kalmar ja Hiab. Cargotecin kolmesta suurimmista osakkeenomistajista Wipunen varainhallinta Oy on Ilkka Herlinin, Mariatorp Oy Niklas Herlinin kuolinpesän ja Pivosto Oy Ilona Herlinin määräysvallassa.

Lue myös: Maailman rikkaimpien listalta löytyy seitsemän suomalaista miljardööriä – yllättävä nimi on oikeasti ykkönen

Kommentoi Facebookissa