Maailman rikkaimpien listalta löytyy seitsemän suomalaista miljardööriä – yllättävä nimi on oikeasti ykkönen

Mahtisuvun päämiestä Antti Herliniä on totuttu pitämään Suomen rikkaimpana miehenä.

Mahtisuvun päämiestä Antti Herliniä on totuttu pitämään Suomen rikkaimpana miehenä. (Kuva AOP)

Suomen rikkain mies Gennadi Timtšenko on kirjattu Forbesin listalle venäläisenä.

TALOUS Yhdysvaltalaisen talouslehti Forbesin vuosittaisessa listassa maailman rikkaimmista ihmisistä ei löydy kovinkaan suuria yllätyksiä. Miljardöörejä on maailmassa 2153 henkeä – mutta 55 vähemmän kuin vuosi sitten. Ja näistä superrikkaista 46 prosenttia on köyhempiä kuin viime vuonna.

Listan kärjessä on toista vuotta peräkkäin Amazonin verkkokauppajätin suuromistaja Jeff Bezos, joka on vienyt ykkössijan sitä vuosia hallussaan pitäneeltä Microsoftin Bill Gatesilta. Bezosin omaisuus on arvioitu 116 miljardiin euroon, Gatesin 86 miljardiin. Kolmantena kintereillä on suursijoittaja Warren Buffett. Rikkain nainen on ranskalainen L’Oreal-perijätär Francoise Bettencourt Meyers 45 miljardin omaisuudella.

Forbes listaa suomalaisia miljardöörilistalle kuusi henkeä, eivätkä nimet ole täälläkään yllätyksiä. Heistä rikkaimman Antti Herlinin omaisuus on 3,6 miljardia ja sijoitus 478, Koneen ja Sanomien suuromistaja on köyhtynyt kuitenkin yli puoli miljardia.

Toiseksi rikkaimmaksi ja maailmanlistalla sijalle 1116 kiri ST1:n pääomistaja Mika Anttonen 2,1 miljardin euron omaisuudella. Kolmantena komeilee Wihurin 79-vuotias Antti Aarnio-Wihuri, omaisuutta 1,5 miljardia ja sijoitus 1511.

Neljänneksi rikkaimman tittelin jakavat Cargotecin Ilkka Herlin sekä Planmecan Heikki Kyöstilä, molempien omaisuus 1,4 miljardia ja sijaluku 1605. Kuudes suomalainen löytyy jälleen Herlinin suvusta, Ilona Herlinin omaisuuden arvoksi on määritelty 1,3 miljardia ja Forbesin listasija 1717.

Maailman rikkain suomalainen on Gennadi Timtšenko, Vladimir Putinin hyvä ystävä, jolla on sekä Suomen että Venäjän kansalaisuus.
Maailman rikkain suomalainen on Gennadi Timtšenko, Vladimir Putinin hyvä ystävä. (Kuva AOP)

Jo muutama vuosi sitten Helsingin Sanomat laski, että Herlinien suku on Suomen kaikkien aikojen rikkain suku, he ovat pörssivarallisuudellaan yksin rikkaampia kuin 20 seuraavaa sukua yhteensä. Kun Pekka Herlin siirsi salaisella testamentilla määräysvallan yhtiöissään Antti Herlinille, se rikkoi kuitenkin perheen välit ja sai erityisesti edesmenneen Niklas Herlinin tuohtumaan.

Maailman rikkain suomalainen löytyy Forbesin listalta kuitenkin venäläisenä. Gennadi Timtšenko on Vladimir Putinin hyvä ystävä, jolla on sekä Suomen että Venäjän kansalaisuus. Yhdysvallat asetti Timtšenkon maaliskuussa 2014 pakotelistalle. Timtšenkon omaisuuden arvo on Forbesin mukaan 20,1 miljardia dollaria, noin 17,5 miljardia euroa, hän löytyy listan sijalta 49.

Gennadi Timtšenko rikastui alun perin öljynvälitysyhtiöllä, mutta julkisuuteen hän nousi Suomessa vasta Hartwall Arenan kauppojen yhteydessä. Venäläisen ammattilaisliiga KHL:n puheenjohtaja on myös jääkiekkojoukkue Pietarin SKA:n johdossa. Venäläisten kategoriassa Timtšenkon sijoitus Forbesin listalla on viides.

Lue myös: Salainen testamentti repi suvun välit – näin miljardööri Antti Herlinistä tuli Suomen rikkain mies

Kommentoi Facebookissa