OLIGARKKILISTA Yhdysvaltain valtiovarainministeriö on julkaissut Venäjää ärsyttäneen niin sanotun oligarkkilistan, jossa on nimetty 114 venäläistä poliitikkoa ja 96 venäläistä liikemiestä. Varsinaisia pakotteita ei listalla olevia henkilöitä kohtaan ole esitetty, mutta presidentti Vladimir Putin totesi julkistamisen olevan kuitenkin ”selvästi epäystävällinen teko”.
Listalta löytyvät venäläisistä kärkipoliitikoista muun muassa pääministeri Dmitri Medvedev, ulkoministeri Sergei Lavrov ja Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov. Liikemiesten raskaaseen sarjaan kuuluvat esimerkiksi valtiollisen öljy-yhtiön Rosneftin toimitusjohtaja Igor Setšin sekä Roman Abramovich, Lontoossa asuva jalkapallojoukkue Chelsean omistaja.
Listalta löytyy myös Suomen rikkain mies. Ei, hän ei ole Koneen suuromistaja Antti Herlin. Herlin löytyy Forbesin maailman rikkaimpien listalta tällä hetkellä vasta sijalta 544, omaisuuden arvoksi oli eilen arvioitu 4,5 miljardia dollaria eli 3,81 miljardia euroa.
Maailman rikkain suomalainen on 65-vuotias Gennadi Timtšenko, Putinin hyvä ystävä, jolla on sekä Suomen että Venäjän kansalaisuus. Timtšenkon omaisuuden arvo on Forbesin mukaan noin 13,3 miljardia euroa, hän löytyy listan sijalta 59.
Gennadi Timtšenko asui Suomessa 1990-luvulla venäläisen öljynvientiyhtiön Urals-Finlandin edustajana ja on esitetty epäilyjä, täyttikö hän Suomen kansalaisuuden saatuaan vaatimuksena olleen viiden vuoden pysyvän oleskelun maassa – puhumattakaan suomen tai ruotsin kielen taidosta.
Timtšenko rikastui alun perin öljynvälitysyhtiöllä, mutta julkisuuteen hän nousi Suomessa vasta Hartwall Arenan kauppojen yhteydessä. Samassa yhteydessä esiin nousivat myös uudella oligarkkilistalla esiintyvät veljekset Boris ja Arkadi Rotenberg, jotka puolestaan muuttivat aikoinaan Suomeen veljesten äidinäidinisän inkerinsuomalaisuuden perusteella.
Yhteistä Vladimir Putinilla, Gennadi Timtšenkolla sekä Boris ja Arkadi Rotenbergilla oli sama judoseura, ystävyys alkoi niinkin aikaisin kuin 1960-luvulla silloisessa Leningradissa. Putinin omaisuus on pyritty yhdistämään liikemiehiin panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta vuodettujen asiakirjojen kautta. Veroparatiisipalveluja tarjonneen yhtiön papereista ja kiemuraisista yhtiökuvioista löytyvätkin niin Rotenbergin veljesten kuin Timtšenkonkin nimet.
Oligarkkilistalta puuttuu nyt Boris Rotenbergin poika Roman Rotenberg, myös Jokereista ja Hartwall Arenasta tuttu, joka joutui varsinaiselle pakotelistalle heinäkuussa 2015. Samoin uudella listalla ei näy pakotelistalle samaan aikaan päätyneen Kai Paanasen nimeä, Hartwall Arenan ja Jokereiden hallituksessa istunutta Timtšenkoa edustanutta ystävää ja Venäjä-konsulttia. Paananen on väittänyt, että hänen päätymiseensä pakotelistalle vaikuttivat muun muassa Alexander Stubb sekä USA:n ex-suurlähettiläs Bruce Oreck.
Paanasen SET Petrochemicals -öljynvälitysyhtiö on antanut kuitenkin vaalirahoitusta useille kokoomus- ja keskustapoliitikoille. Boris ja Arkadi Rotenberg omistavat puolestaan muun muassa SGM Groupin, joka on suuri kaasuputkien toimittaja valtionyhtiö Gazpromille. Gazprom taas on venäläinen maakaasu- ja öljykonserni, joka omistaa Nord Stream 2 -kaasuputken.
Ympyrä on täydellinen, kun tuota kaasuputkea rahoittavat osaltaan nyt Fortumin ja Uniperin kautta suomalaiset veronmaksajat, kuten Päivän Lehti kirjoitti tässä. Suomen hallituksen keskustalainen omistajaohjausministeri kertoi olevansa tästä miljardiluokan rahoituksesta täysin tietämätön, kun asia paljastettiin julkisuudessa.
Kommentoi Facebookissa