Salainen testamentti repi suvun välit – näin miljardööri Antti Herlinistä tuli Suomen rikkain mies

Antti Herlinin salkku sisältää muun muassa Koneen, Caverionin sekä Sanoman osakkeita.

Antti Herlinin salkku sisältää muun muassa Koneen, Caverionin sekä Sanoman osakkeita. (Kuva AOP)

Kone- ja Cargotec-yhtiöiden omistajaperhe on Suomen kaikkien aikojen rikkain suku.

TALOUS Talouslehti Forbes on perinteiseen tapaansa listannut maailman rikkaimmat ihmiset. Kärkisijoilla olevat Amazonin Jeff Bezos 112 miljardin ja Microsoftin perustaja Bill Gates 90 miljardin dollarin omaisuudellaan eivät yllätä, Gates ehti olla ykkösenä neljä vuotta peräkkäin.

Sekään ei ole yllätys, että suomalaisista rikkaimmaksi on arvioitu Koneen suuromistaja Antti Herlin. Hän löytyy Forbesin listalta sijalta 514, omaisuuden arvoksi on arvioitu 4,2 miljardia dollaria. Viime vuonna Herlin oli sijalla 544 yhdessä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kanssa, mutta nyt Trumpin omaisuudeksi on arvioitu 3,1 miljardia ja sijoitus on 766.

Jo kolme vuotta sitten Helsingin Sanomat laski, että Herlinien suku on Suomen kaikkien aikojen rikkain suku. Vuonna 1969 Kristiina Halkola lauloi maamme rikkaista vasemmistolaisessa kappaleessa Laulu 20 perheestä. Siihen ryhmään eivät Herlinit kuuluneet, mutta nyt he ovat pörssivarallisuudellaan yksin rikkaampia kuin 20 seuraavaa sukua yhteensä.

Harald Herlin osti Koneen vuonna 1924 Strömbergiltä. Hänen jälkeensä yhtiötä isännöi poika Heikki Herlin, jonka jälkeen johtoon asettui puolestaan hänen poikansa Pekka Herlin. Heikki Herliniltä jäi tiettävästi pari aviotontakin lasta, joiden sukujuuria on selvitelty DNA-testein viime vuosiin asti. Osa vaihtoi nimensäkin Herliniksi, mutta perintöoikeutta suvun miljooniin he eivät lakikiemuroiden johdosta saaneet.

Harald Herlinin muotokuvan äärellä Heikki Herlin ja Pekka Herlin sekä pojat Antti ja Ilkka.
Harald Herlinin muotokuvan äärellä Heikki Herlin ja Pekka Herlin sekä pojat Ilkka ja Antti. (Kuva Koneen ruhtinas)

Teollisuusmiehen perhehelvetti

Koneen pitkäaikainen pääomistaja Pekka Herlin (1932–2003) oli värikäs persoona. Tarmokkaaksi tiedetty teollisuusmies oli presidentti Urho Kekkosen hyvä ystävä, joka rakensi Koneesta maamme ensimmäisen monikansallisen konsernin. Mutta hän oli myös alkoholisti, joka sairasti maanis-depressiivisyyttä. Lapsista erityisesti Niklas HerlinTeos-kustantamosta ja Uudesta Suomesta tunnettu – on kertonut perhehelvetistä, lapsilleen Pekka Herlin oli aivan eri ihminen kuin liikekumppaneilleen.

Teoksessa Koneen ruhtinas John Simon kertoo Pekka Herlinin jääneen kiinni rattijuopumuksesta jo 1950-luvulla. Herlin kirjoitti kotiin suorittaessaan viiden kuukauden vankeustuomiota työpalvelussa Seutulan lentokenttätyömaalla, nykyisellä Helsinki-Vantaan lentoasemalla:

”Muut konnat ovat mukavia miehiä, etupäässä rattijuoppoja, yksi ohjasjuoppo (so. mustalainen), pari sotaoikeuden tuomitsemaa kantapeikkoa, eräs lampaaseen erehtynyt, joku hirven luvatta kaataja, pontikankeittäjä ja veromerkinpesijä. Siinä meidän lokeron hyväkkäät.”

Kun Pekka Herlin oli istunut neljä kuukautta tuomiostaan, presidentti Kekkonen armahti hänet. Näin Herlin ehti hakea vaimonsa sekä vastasyntyneen Antti-poikansa sairaalasta.

Ristiriitainen Pekka Herlin rakensi Koneesta maamme ensimmäisen monikansallisen konsernin.
Ristiriitainen Pekka Herlin rakensi Koneesta maamme ensimmäisen monikansallisen konsernin. (Kuva Kone Oyj)

Salainen testamentti rikkoo välit

Pekka Herlinillä oli viisi lasta, Antti, Ilkka, Niklas, Hanna ja Ilona. Isä siirsi määräysvallan pojalleen Antille syyskuussa 1995 – salaisella testamentilla ohi muiden sisarusten. Seuraavana vuonna Pekka Herlin sairastui suusyöpään. Äänivalta siirrettiin Antille virallisesti vuonna 1999, mutta silloinkaan ei testamenttia saanut paljastaa.

”Saatana kukaan ei tästä asiasta puhu eteenpäin!”

Tilanne oli historiikin mukaan kiusallinen Koneen johdolle. Kun asia viimeinen paljastui, rikkoi se sisarusten välit. He eivät hyväksyneet juonittelevaa tapaa millä valta siirrettiin, ja kokivat isän laittaneen yhtiön edun lasten etujen edelle.

Koneesta irrotettiin perintöriidan johdosta kuormankäsittelyfirma Cargotec. Sen hallituksen puheenjohtajaksi ryhtyi Ilkka Herlin, joka yhdessä sisarustensa kanssa omistaa yhtiöstä enemmistön.

Antti Herlin pääsi ensimmäisenä suomalaisena jo vuonna 2010 Forbesin maailman rikkaimpien listalle sijalle 773. Mutta ei muillekaan sisaruksille huonosti ole käynyt. Ilkka Herlinin omaisuuden arvoksi Forbes arvioi nykyisin 1,6 miljardia dollaria, Ilona Herlinin 1,5 miljardia. Edesmenneen Niklas Herlinin omaisuus oli viime vuoden listalla 1,4 miljardia.

Viides sisaruksista Hanna Nurminen siirsi suuren osan omaisuudestaan Koneen Säätiölle, joka tukee tiedettä ja kulttuuria. Varakkuuden kääntöpuolena vuonna 2009 hänen tyttärensä kidnapattiin lunnaiden toivossa suurta julkisuutta saaneessa tapauksessa.

  • Lähde John Simon: Koneen ruhtinas (Otava). Artikkeliin päivitetty 18.3. Forbesin 2018 -listan tiedot.

Forbes 2018 -listan suomalaiset

Antti Herlin, Kone, omaisuus 4,2 miljardia dollaria

Heikki Kyöstilä, Planmeca, omaisuus 2,2 miljardia dollaria

Antti Aarnio-Wihuri, Wihuri, omaisuus 2,0 miljardia dollaria

Mika Anttonen, St1, omaisuus 2,0 miljardia dollaria

Ilkka Herlin, Cargotec, omaisuus 1,6 miljardia dollaria

Ilona Herlin, Cargotec, omaisuus 1,5 miljardia dollaria

Kommentoi Facebookissa