Chrysler tunnistaa jopa kuskin ja matkustajien kasvot

Chryslerin konsepti on visioitu ns. kolmanneksi tilaksi työpaikan sekä kodin välillä.

Chryslerin konsepti on visioitu ns. kolmanneksi tilaksi työpaikan sekä kodin välillä. (Kuva FCA)

Uusi autonominen konsepti on kuin suoraan tulevaisuudesta.

AUTOT Fiat Chrysler Automobiles ei ole esittelemässä yhtään uutuutta pian alkavassa Detroitin autonäyttelyssä, mutta sillä on sentään ässä hihassaan Las Vegasissa järjestettävän Consumer Electronics Show’n varalle. Italialais-amerikkalainen konserni paljastaa nimittäin siellä tila-auton konseptimallin, joka on kuin suoraan tulevaisuudesta.

Tila-autot ovat muuttuneet viime aikojen crossover- ja katumaasturibuumin myötä suorastaan epätrendikkäiksi, mutta Chrysler yrittää palauttaa niiden kunnian Portal-nimisen konseptinsa avulla. Auto on täysin sähkötoiminen, ja sen käyttövoima saadaan 100 kilowattitunnin litiumioniakuista. Portalilla pitäisi päästä yli 400 kilometrin päähän yhdellä latauksella, ja uusi pikalatausteknologia mahdollistaa noin 240 kilometrin toimintamatkaan riittävän latauksen alle 20 minuutissa.

Viestintääkään ei ole unohdettu, ja niinpä matkustajat voivat jakaa esimerkiksi musiikkia ja videoita isolla ruudulla.
Viestintääkään ei ole unohdettu, ja niinpä matkustajat voivat jakaa esimerkiksi musiikkia ja videoita isolla ruudulla. (Kuva FCA)

Chryslerin konsepti on visioitu ns. kolmanneksi tilaksi työpaikan sekä kodin välillä, ja niinpä viihtyvyyteen on panostettu. Modernia teknohenkeä tulviva sisusta tarjoaa reilusti jalkatilaa ja korkealuokkaisia materiaaleja, ja kantavana ajatuksena on ollut koko auton suunnitteleminen sisätilojen ehdoilla.

Portal on tarkoitettu Y-sukupolvena tunnetuille milleniaaleille, jotka ovat siirtymässä valmistajan korusanojen mukaan perhemoodiin. Tila-autolle saattaa siis tulla tarvetta, ja konseptin kiskoilla liikkuville penkeille mahtuu korkeintaan kuusi henkeä. Sisusta toimii tarvittaessa myös työtilana, johon suorastaan tulvii valoa läpinäkyvän kattopaneelin ja isojen ikkunoiden kautta.

Ovet liukuvat sivuille, joten keskipilarittomaan Portaliin pääsee astumaan helposti sisään. Auto pystyy jopa tunnistamaan kuskin ja matkustajan kasvot, jolloin heidän lempiasetuksensa menevät päälle käden käänteessä. Lisäksi äänikomentoihin pohjautuva biometrinen tunnistus osaa mm. avata ja sulkea ovet autoa lähestyttäessä.

Modernia teknohenkeä tulviva sisusta tarjoaa reilusti jalkatilaa ja korkealuokkaisia materiaaleja.
Modernia teknohenkeä tulviva sisusta tarjoaa reilusti jalkatilaa ja korkealuokkaisia materiaaleja. (Kuva FCA)

Chryslerin konseptiauto on myös siinä suhteessa viimeisten trendien harjalla, että se pystyy liikkumaan haluttaessa autonomisesti. Tämä onnistuu mm. kameroiden, tutka- ja ultraäänisensorien sekä niin sanotun optisen kaukokartoituksen ansiosta. Viestintääkään ei ole unohdettu, ja niinpä matkustajat voivat jakaa esimerkiksi musiikkia ja videoita isolla ruudulla. Myös matkustajien väliseen viestintään on kehitetty oma järjestelmänsä, ja lisäksi tarjolla on monien toimintojen eleohjaus sekä peräti kymmenen eri mobiililaitteen telakointimahdollisuus.

Portalin minimalistinen ulkoasu on varsin futuristinen, ja autossa ei ole juuri yhtäläisyyksiä Chryslerin nykyisen Pacifica-tila-auton kanssa. Chrysler toimi jo 1980-luvun alussa tila-autoluokan pioneerina Voyagerinsa myötä, joten ehkäpä perinteet jatkuvat joskus Portalin tuotantoversion avulla.

Lähde Motor1

Kommentoi Facebookissa